Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în răpirea ziariștilor români în Irak, a plecat din România, anunță MAI. Condamnat la 10 ani închisoare, Munaf a fost eliberat cu trei ani mai devreme.
Răpirea jurnaliștilor în Irak. Cum a reușit Mohammad Munaf să plece din România fără să-și ispășească toată sentința
Ministerul Afacerilor Interne a transmis, joi, că cetățeanul american de origine irakiană Mohammad Munaf (59 ani) a părăsit țara noastră, în termenul de 15 zile cât avea la dispoziție să plece voluntar. În urmă cu câteva zile, apăruseră informații în spațiul public potrivit cărora Munaf refuza să plece din România.
Eliberat cu 3 ani mai devreme
Pe 6 iulie, Mohammad Munaf a fost eliberat cu trei ani mai devreme din penitenciar, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov, iar a doua zi, ministrul de Interne, Lucian Bode anunța că acesta trebuie să părăsească România în 15 zile.
„A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat aşa pur şi simplu. El, fiind cetăţean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalităţile legale, după care a plecat spre reşedinţă. I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicţie de a intra pe teritoriul României”, declara atunci Bode, potrivit Agerpres.
A contestat în instanță decizia de a părăsi România
Cu câteva zile înainte de a se împlini cele două săptămâni, Mohammad Munaf a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care contesta decizia dispusă în cazul lui de Inspectoratul General pentru Imigrări. Între timp, MAI susţine că Munaf a părăsit teritoriul României în termenul celor 15 zile.
Munaf a fost eliberat prin decizia Tribunalul Ilfov după ce a executat pedeapsa privativă de libertate la Penitenciarul Jilava. Imediat după eliberare, lui Munaf i s-a adus la cunoștința că nu mai are drept de ședere în România.
Cine e Mohammad Munaf
Mohammad Munaf, irakian stabilit în România a fost ghidul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile. După eliberarea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion, întrucât s-a presupus că a fost complicele sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea ziariştilor, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.
Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.
În paralel, justiţia română la condamnat definitiv, în 2008, la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion. În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.