Lifestyle

Rămânem și fără lalele olandeze. Criza gazelor se extinde și afectează serele din Amsterdam. Documentar video

Rămânem și fără lalele olandeze. Criza gazelor se extinde și afectează serele din Amsterdam. Documentar video

Din cauza prețurilor la gaz și electricitate care au crescut și aici în mod spectaculos, celebrele sere din Olanda au ajuns astăzi și ele în impas.

Rămânem și fără lalele olandeze. Criza gazelor se extinde și afectează serele din Amsterdam. Documentar video

Țara lalelelor este în impas. Grupul industrial Glastuinbouw Nederland spune că până la 40% dintre cei 3.000 de membri ai săi se află în dificultate financiară. Acest lucru ar putea însemna mai puține fructe, legume și flori în afara sezonului în supermarketurile europene, iar producția s-ar putea muta în țări mai calde precum Spania, Maroc și Kenya.

Serele olandeze foloseau până acum aproape trei miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică aproximativ 8% din totalul național. Această cantitate a scăzut pe măsură ce au devenit disponibile alternative regenerabile, dar amploarea scăderii din acest an este mai degrabă un semn de suferință decât de adaptare, spun cultivatorii.

Potrivit statisticii oficiale din această țară, consumul de gaz al industriei a scăzut cu 23% în anul terminat în iunie.

Un număr mare de cultivatori aleg să își închidă afacerea pentru că nu se așteaptă la nicio schimbare pe termen scurt”, a declarat Michel van Schie, reprezentant al Royal HollandFlora, cooperativa care administrează cea mai mare licitație de flori din lume în Aalsmeer, la sud de Amsterdam.

Supermarketurile au redus deja, preventiv, comenzile de flori cu aproximativ o treime, conțtieni fiind de faptul că vechii consumatori fideli vor cheltui mai puțin, potrivit presei olandeze.

Serele au contribuit la transformarea Olandei în al doilea mare exportator agricol din lume, după Statele Unite. Industria de 8 miliarde de euro a crescut cu gaze ieftine, iar acum se confruntă cu o criză care va grăbi trecerea la alte surse de energie, dar care între timp va conduce la falimentul mai multor companii.

În condițiile în care Rusia a restricționat livrările de gaze, ca răspuns la sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina, prețurile europene au crescut de cel puțin 20 de ori față de nivelul de acum un an.

Foto: bedandbreakfast.eu