Raluca Turcan, ministrul muncii, a anunțat că va emite un ordin în zilele următoare, privind recalcularea tuturor pensiilor, proces estimat a dura un an şi jumătate. Invitată în cadrul unei emisiuni de televiziune, Raluca Turcan a declarat că pentru acest proces este nevoie de angajarea a 1.000 de persoane pe durată determinată și de achiziţionarea de softuri, pentru care ministrul vizează finanţare prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă.
”O să începem procesul de recalculare a pensiilor”
”Vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile. O să începem procesul de recalculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca, pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maximum un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan, luni, 26 ianuarie, într-o emisiune la B1 TV.
Demnitarul a menţionat că este vorba despre un proces care presupune mai multe etape, inclusiv un proces legislativ în cadrul căruia autorităţile vor ”privi” şi spre pensiile speciale.
În România există 4,9 milioane de dosare de pensii în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată, a explicat ministrul muncii.
”Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele pregătite, astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula pe care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate. Pentru asta ne trebuie aproximativ o mie de persoane angajate în Casele de pensii pe perioadă determinată, trebuie achiziţionate echipamente, softuri şi întregul proces este evaluat de specialiştii din Ministerul Muncii la doi ani. Eu i-am rugat să facă lucrul acesta într-un an ”, a menţionat Turcan.
Raluca Turcan a adăugat că îşi propune plata oamenilor angajaţi suplimentar pentru recalcularea pensiilor şi a echipamentelor necesare din fonduri prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, ”pentru că reprezintă o măsură de reformă”, potrivit Libertatea.