Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat punerea în dezbatere publică a unui proiect-pilot pentru servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului. De asemenea, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care optează pentru serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată.
”Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pus în dezbatere în urmă cu o zi.
„A fost prezentat neprofesionist”
Totodată, ministrul Alexandru Rafila spune că românii nu vor băga mâna în buzunare și că totul a fost o neînțelegere.
„Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Repet acest lucru: nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist, este vorba doar de un proiect-pilot propus în această strategie, care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi, în mod evident, dacă Guvernul României nu consideră oportun, acest proiect-pilot între 2026 şi 2028 poate să dispară din acest plan de acţiune (…)
Se precizează asta pentru ambulator, este unul similar şi pentru asistenţa medicală spitalicească, dar aici spune foarte clar. Rezultatul aşteptat: cadrul legal de furnizare de servicii ambulatorii contra cost în unităţile sanitare publice; servicii ambulatorii realizate în unităţile sanitare publice în afara normei de bază programate, adică în afara normei de bază a unui medic”, a declarat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă.
Nu se rețin bani
Prof. Rafila susține că acest proiect-pilot ar avea rolul de a stabili dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală, pacientul plătind la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic.
„Dar asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. E vorba de opţiune. În momentul de faţă, această opţiune este doar în zona unităţilor private, sunt în toată lumea (…) Şi propunerea de pilot este doar pentru una, două sau trei unităţi sanitare, în anul 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă doresc să lucreze peste program, dacă există solicitări pentru anumiţi medici, dincolo de program.
Adică e vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital, de spitalul public, şi cu o altă sumă de bani este retribuit pentru activitatea medicală suplimentară, medicul sau asistenta medicală. Deci este cu totul şi cu totul altceva. Am văzut şi eu titlurile, că au fost şi foarte mult politizate. Nu e cazul să inducem în eroare populaţia pentru că avem nevoie de o strategie naţională de sănătate în România”, a adăugat Alexandru Rafila.