Lifestyle

Rafila: „Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut. Să nu mai creăm discriminări”

Rafila: „Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut. Să nu mai creăm discriminări”

Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a fost infectat și s-a vindecat.

Acest document este necesar pentru călătoriile în alte state, dar este solicitat și pe plan intern, la unele activități economice.

Cum se obține certificatul verde?

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru generare:

– Autentificarea pe platformă se face pe baza unei adrese de e-mail.
– Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
– Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

Pentru că nu toți românii care s-au vaccinat au o adresă de email, obținerea certificatului verde devine o piedică.

În acest context, medicul Alexandru Rafila, deputat și reprezentantul României la OMS, a declarat că obținerea certificatului verde ar trebui să fie ușoară, să nu discrimineze prin eliminarea testării.

„Vă dau un exemplu, pe care l-am și propus. Vrea cineva să se vaccineze cu un vaccin care se administrează în două doze, unul cu ARN mesager și nu o face pentru că durează prea mult până obține certificatul verde. După ce faci prima doză cu ARN mesager, la zece zile, la fel și ca cei care se imunizează cu Johnson (n.r. doză unică), primești certificatul. Dacă nu se vaccinează cu a doua doză, se pierde. Trebuie să nu mai creăm discriminări”, a declarat Alexandru Rafila.

Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut

„S-a explicat populației ce este acest certificat verde? Nu s-a explicat. Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut, trebuie să te poți și testa, nu poți exclude. În lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi și această alternativă, a testării. Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri. Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale” a mai spus medicul la Digi24.