In intervenția avuta azi, Raed Arfat, a spus că se concentrează pe relizarea unor echie de sprijin, suport care să meargă în zonele cele mai afectate de infectarea cu virusul ucigaș și să ofere consultanță pentru remedierea sitațiilor nefericite intervenite în mai multe spitale din țară.
Raed Arafat: ”La ora 13:00 au fost anunțate cifrele pentru ultimele 24 de ore și avem 3.613 de confirmați și 141 de decedați, din păcate.
În ultima perioadă am acționat pe două paliere: unu, pentru a veni în sprijinul colegilor care au nevoie de consultanță, au nevoie de colegi care să vină să vadă dinafară ce se întâmplă și să dea sfaturile necesare pentru a repune situația pe un făgaș cât mai aproape de normal în aceste condiții – și aici vorbesc de Arad, Hunedoara, unde au fost trimise de ieri dimineață două echipe constituite de medici de la Institutul Național de Sănătate Publică, medici epidemiologi, vorbim aici, de la centrul din Timișoara și care doi s-au deplasat la Arad, doi la Hunedoara, doi medici anesteziști reanimatori militari de la Spitalul Militar Timișoara, Spitalul Militar Craiova și doi colegi de la serviciile de urgență de la UPU – SMURD Timișoara, UPU – SMURD Craiova.
Misiunea pe care o au colegii este să vină în sprijinul autorităților. Ei au fost detașaţi la Prefectură, unde vor veni în sprijin pentru prefecți ca să impună anumite soluții pentru problemele cu care se confruntă cele două localități, mai ales cu spitalele – cu Spitalul Județean de Urgență Arad și cu Spitalul Județean de Urgență Deva.
Deci acest tip de echipe, aceste echipe de sprijin vor fi trimise și în alte zone, dacă apare necesitatea sau dacă ni se solicită, bineînțeles, fără nicio întârziere. Ideea este să rezolvăm problemele din mers şi să reuşim să readucem entităţile sanitare, unităţile sanitare să funcţioneze cât mai bine, pentru a deservi populaţia din zona pe care o acoperă.
Asta este pe prima parte, a doua parte este de a veni în sprijinul personalului care lucrează în lina întâi împotriva acestui virus şi care tratează pacienţii şi lucrează direct cu pacienţii, fie că ei sunt suspecţi de a avea boala sau confirmaţi, şi asta înseamnă în mod deosebit echipamentele de protecţie. Vreau să spun că în ultimele 24 de ore, colegii pompieri au distribuit 100.000 de măşti ffp2, ffp3, care au fost achiziţionate prin ONAC şi semnate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Repartiţia s-a făcut în comun cu Ministerul Sănătăţii, iar cantitatea a fost distribuită în ţară la nivelul şi serviciilor de urgenţă şi la nivelul spitalelor care îngrijesc astfel de pacienţi, pentru a veni în sprijinul colegilor de acolo.
Astăzi, din altă sursă, care este Unifarm, începem repartiţia a 200.000 de măşti ffp2, care urmează să fie distribuite în unităţile sanitare şi inclusiv în sectorul medical de urgenţă, şi asta înseamnă şi pompierii care lucrează în prima linie cu pacienţii şi care transportă pacienţii respectivi, urmând ca repartiţia şi distribuirea efectiv să fie făcută de colegii pompieri în următoarele 24 de ore către unităţile sanitare, lucru care, înseamnă că în total vor fi distribuite în următoarele 48 de ore aproape de 300.000 de măşti ffp2.
Săptămâna viitoare, cu sprijinul Ministerului Apărării, o aeronavă militară aparţinând bazei Papa NATO, din Ungaria, şi în colaborare şi cu colegii din SUA, va aduce în ţară 100.000 de combinezoane pentru protecţie în faţa riscurilor de nivel înalt şi care urmează şi ele să fie distribuite.
Asta pot să le confirm la acest moment, dar pot să vă asigur că există şi alte materiale de protecţie care sunt pe drum, fie prin Unifarm, fie prin ONAC şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi care urmează să fie distribuite în următoarea perioadă către unităţile sanitare şi nu numai, pentru că în viziunea noastră există şi echipele forţelor de ordine, colegii de la Ministerul Apărării, colegii de la ANAF care asigură partea de vamă.
Mai este un aspect şi ştiu că este un aspect care a fost ridicat de mai multe ori, şi anume a ventilatoarelor. Am explicat de mai multe ori cum este problema cu achiziţiile la acest moment, cu ce ne confruntăm – cu contracte care le semnăm în ultimul moment şi după o perioadă nu mai putem să le executăm, pentru că fie se interzice exportul din ţara respectivă sau livrarea sau ne anunţă că întârzie din varii motive care nu sunt în controlul nostru. Noi avem contractate 200 de ventilatoare deja de către ONAC şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru spitalele din România, dar încă, data de sosire a lor la acest moment nu este certă, din cauza unor modificări care au avut loc după ce a fost semnat contractul.”
Raed Arafat spune ca au mai fost identificate aproximativ 120-130 de ventilatoare în dotarea serviciilor de ambulanţă şi care pot fi de folos în unităţile de terapie intensivă. Totodată au mai fost identificarea aproximativ 190 de ventilatoare de terapie intensivă de Grupul de Coordonare Zonală și care sunt în drum spre Bucureşti, unde reprezentanța producătorului urmează să facă o reparaţie generală şi să le redea unităţilor de terapie intensivă.
Arafat speră ca din cele 190, măcar 100 să poată fi reparate și redate spitalelor, crescând astfel cu încă 100 numărul ventilatoarelor şi a paturilor ventilate de terapie intensivă.
Raed Arafat: ”În continuare, ONAC duce negocieri continue cu firmele care pot să furnizeze astfel de echipamente, fie ele de protecţie, fie ventilatoare, pentru a creşte cantitatea necesară colegilor noştri. Deci asta este situaţia la acest moment.”