Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat joi, 28 aprilie, pe Facebook, că Tribunalul Bucureşti a respins definitiv o cerere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie de redeschidere a unui dosar în care era vizat. El a catalogat solicitarea procurorilor drept o tentativă „ilegală şi bizară”.
Raed Arafat și răfuiala cu procurorii care i-au montat un microfon în birou
„Astăzi dimineaţă (joi – n.r.), după mai multe înfăţişări şi amânări, am aflat vestea că DNA a pierdut în tentativa sa, ilegală şi bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat, pentru a mă urmări penal pentru ‘abuz în serviciu’. Urmează să ies cu explicaţii amănunţite despre acest dosar şi despre aceasta tentativă nejustificată şi abuzivă care m-a vizat, m-a vulnerabilizat în faţa opiniei publice şi mi-a transformat ultimele 6 luni din viaţa mea într-un coşmar, ştiind foarte bine că nu sunt vinovat cu nimic, fiind ţinta unui abuz”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.
Decizia instanței
Tribunalul București a admis cererea lui Raed Arafat de sesizare a CCR pe exceptia de neconstitutionalitate în dosarul cu nr 31573/3/2021 Raed Arafat și respinge cererea formulată de Parchetului General.
„În temeiul art.29 alin. 4 din legea nr.47/1992, sesizează Curtea Constitutională cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozițiilor art.335, alin 1 din Codul de procedură penală in raport cu art, 1 al8n 5. Art, 20alin1, art. 16, art.53 alin. 2 și art 132 alin. 1 din Constituția României, invocată de intimatul Raed Arafat, în dosarul cu nr. 31573/3/2021 al Tribunalului București- Secția I penală. Un exemplar al încheierii, împreună cu numele părților și datele de identificare se va înainta Curții Constituționale a României.
În temeiul art 335 alin.4 teza a II a și alin.41 C.proc.pen., respinge cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justitie. Infirmă soluția de redeschidere a urmăririi penale efectuate în dosarul nr. 367/P/2013, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție- Sectia de Combatere a Corupției, soluție dispusă prin ordonanța din data de 01.11.2021, emisă de procuror șef al Secției de combatere a corupție din cadrul Direcției Națională Anticoruptie- Secția de Combatere a Corupției, în dosarul nr 163/II/2-2021. În baza art. 275 alin. 3 C. Proc.pen, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitiv. Pronunțată azi 27.04.2022”.
Microfonul misterios, descoperit sub scaunul lui Arafat
Un microfon a fost descoperit sub scaunul din biroul secretarului de stat Raed Arafat, la Ministerul de Interne. Dezvăluirea a fost făcut la Realitatea Plus, în emisiunea „Controversat”.
Potrivit informațiilor Realitatea PLUS, dispozitivul a fost amplasat pentru o anchetă coordonată de Direcția Națională Anticorupție.
Procurorul general al României a și investigat cum a ajuns microfonul acolo, potrivit sursei citate.
Procurorul DNA care a coordonat operațiunea si-a dat demisia din Parchet. Episodul s-a întâmplat la jumătatea lunii martie 2022, conform sursei citate.
Raed Arafat și procurorul general Gabriela Scutea nu au comentat informația furnizată de postul tv.
Dezvăluirea a venit în ziua în care instanța a respins cererea procurorilor de redeschidere a anchetei în care era vizat șeful DSU, privind o achiziționare de echipamente medicale.