Social

Raed Arafat reacționează dur! Mesaj după criticile Oanei Gheorghiu de la „Dăruiește Viață”

Raed Arafat reacționează dur! Mesaj după criticile Oanei Gheorghiu de la „Dăruiește Viață”

Raed Arafat reacționează dur! Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a avut un mesaj dur referitor la criticile transmise de Oana Gheorghiu de la Asociația „Dăruiește Viață”.

După incidentul de la Spitalul Marius Nasta, Oana Gheorghiu a scris pe Facebook, că unităţile mobile camion sunt bani aruncaţi. Postarea se încheie şi cu o întrebare: „Se trezeşte oare cineva să se uite pe aceste achiziţii?”.

În urma informațiilor false apărute, Raed Arafat a avut o reacție dură cu privire la acestea. Concret, șeful DSU a transmis un mesaj a declarat că cele două fondatoare răspândesc ştiri false despre activitatea ISU şi a DSU.

Prin intermediul rețelei de socializare, a transmis că „nu e un atac împotriva DSU sau a doctorului Arafat, ci împotriva societăţii civile şi a celor care s-au implicat pentru a face ceva în timpul unei situaţii de urgență fără precedent”. Acesta a explicat la ce folosesc unităţile de Terapie Intensivă mobilă şi cât de utile sunt.

Redăm integral mesajul transmis de Raed Arafat:

„De cativa ani buni reprezentantele fundatiei ‘Daruieste Viata’ au atacat continuu sectorul de urgenta, DSU, IGSU …etc., venind cu informatii false, inexacte si care sa puna la indoiala activitatile acestui sector.
Pana acum, am tolerat aceste atacuri fara a lua o pozitie oficiala, considerand ca nu are rost sa raspundem reactiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este sa ‘daruiesti viata’ si alta este sa daruiesti societatii venin si stiri false, atacand din senin orice actiune a celor care realmente salveaza vieti, isi asuma responsabilitati, in conditii dificile care sunt de multe ori chiar ostile.
Nu neg la niciun moment ca cele de la ‘Daruieste Viata’ au facut ceva si fac ceva in serviciul comunitatii si poate asta era motivul pentru care am tolerat pana acum veninul lor impotriva sistemului de urgenta dar si a mea personal.
Insa, ultima postare a uneia din cele doua personaje din fundatia respectiva, prin care ataca proiectul cu unitatile mobile de terapie intensiva, nu mai reprezinta un atac impotriva DSU sau a dr-lui Arafat, ci un atac impotriva societatii civile si a tuturor celor care s-au implicat pentru a face ceva in timpul unei situatii de urgenta fara precedent.
De aceea, astazi la nivelul DSU, am luat o pozitie oficiala fata de minciunile raspandite de reprezentanta fundatiei respective direct si prin intermediul publicatiei Hotnews.
Mai jos redau comunicatul de presa integral emis de DSU in aceasta dimineata:
‘Din respect pentru societatea civilă, pentru fundațiile și societățile comerciale care s-au mobilizat, într-un moment de grea încercare pentru sistemul nostru sanitar, pentru a oferi, prin Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă, o susținere rapidă și eficientă în acele locuri din țară unde era cea mai mare nevoie,
Având în minte dificultățile prin care a trecut sistemul nostru de sănătate în anul 2020, acele momente în care lipsa critică a locurilor disponibile în secțiile ATI din spitalele COVID/suport COVID amenința să zădărnicească toate eforturile personalului medical de tratare a celor afectați de această boală,
Gândindu-ne la cei mai bine de 500 de pacienți care au beneficiat de existeța acestor Unități de Terapie Intensivă Mobilă atunci când existența unui pat de terapie intensivă disponibil putea face diferența între viață și moarte,
Considerăm că avem dreptul și datoria de a veni cu următoarele precizări cu privire la anumite declarații tendențioase făcute în spațiul public, pe o rețea de socializare de reprezentatele “Dăruiește viață” precum și în cadrul unui articol apărut în publicația HotNews în 22.02.2021, articol care preia declarațiile, dezvoltă acest subiect și transmite informații false, neverificate jurnalistic, dezinformând astfel cititorii.

1. Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități. Ele NU au fost gândite pentru a fi racordate permanent la o unitate spitalicească, posibilitatea de mobilizare, instalare și punere în funcțiune rapidă în proximitatea unui spital fiind una din principalele atribute pentru care a fost aleasă această soluție. Aceste unități cresc rezilienta sistemului national de urgenta si sunt parte din rezerva natională de protectie civilă, putând fi funcționale și operaționalizate în orice situație de urgență, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre etc.

2. Referitor la costuri și alte detalii tehnice cu privire la unitățile ATI mobile achiziționate, link-urile de mai jos sunt dovada transparenței și comunicării deschise de care toți partenerii nostri au dat dovadă. Cele 5 unități mobile de ATI NU au fost achiziționate de DSU sau IGSU, ele au fost primite ca DONAȚIE din partea societății civile și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri. În ziua de astăzi, când astfel de informații rămân pentru totdeauna în spațiul public, nu doar orice jurnalist profesionist ci orice cetățean care dorește să afle mai multe detalii despre costurile sau dotările acestor unități mobile o poate face, oricând, accesand aceste comunicate de presă. Astfel, SOLICITĂM PUBLIC reprezentanților presei din cadrul HotNews, să corecteze informațiile tendențioase îndreptate către toate instituțiile implicate și în mod indirect către toți cei care au susținut achiziția acestor autospeciale

1) http://www.dsu.mai.gov.ro/fundatia-pentru-s-m-u-r-d-cu…/
2) http://www.dsu.mai.gov.ro/rompetrol-va-achizitiona-in…/
3) http://www.dsu.mai.gov.ro/comunicat-de-presa/ -Fundația Mereu Aproape
4) http://www.dsu.mai.gov.ro/o-noua-terapie-intensiva…/ – Fundația Mereu Aproape

3. Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă pot funcționa iarna. Toate cele 5 autospeciale au funcționat foarte bine în toată perioada iernii, inclusiv la temperaturi negative, dovadă fiind funcționarea continuă a celui operaționalizat, de exemplu, la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta, inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius. Pe parcursul utilizării autospecialelor au apărut situații în care s-au constatat defecțiuni la aparatul de climatizare, care au fost însă remediate în cel mai scurt timp, autospecialele fiind în perioada de garanție. Totodată, pentru o și mai bună adaptare la temperaturile scăzute din țara noastră, s-a realizat o izolare suplimentară a acestor autospeciale.

4. Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă repartizată în Botoșani, nu a fost „inundată” cum, în mod tendențios se arată în articol. În interiorul containerului nu au fost identificate efecte de tipul inundație, ci doar o infiltrare a apei, din tavan, după o serie de ploi torențiale. Remedierea problemei identificate a durat aproximativ 10 zile.

5. Pentru că suntem siguri că HotNews dorește o informare imparțială, corectă și completă a opiniei publice și pentru că se face o constantă comparație între Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă și secția modulară construită de “Dăruiește viață” (deși cele 2 tipuri de structuri, chiar dacă au scopuri similare, diferă fundamental ca și concept și mod de utilizare) le solicităm să prezinte, cu tot atâtea detalii și problemele cu care s-a confruntat aceasta din urmă. Date referitoare la aceste probleme există la CNCCI și sunt confirmate de managerul Spitalului Universitar de Urgență Elias. Astfel, aceasta secție modulară s-a confruntat cu inundații care au necesitat aproximativ 30 de zile pentru identificarea problemei, rezolvarea ei și reluarea normală a activității, precum și cu temperaturi scăzute în interior în unele perioade care au afectat utilizarea normală a secției.

6. Cele precizate mai sus nu arată decât că problemele tehnice pot apărea oricând, în orice context, în clădiri mai noi sau mai vechi, în sectii modulare sau în autospeciale mobile. Importantă, însă, este găsirea soluțiilor eficiente, rapide pentru a remedia problemele apărute și preocuparea pentru îmbunătățirea permanentă, astfel încât aceste situații să nu se mai repete. În condițiile crizei create de pandemia COVID dar si a multiplelor aspecte ale sistemului sanitar care necesită susținere din partea tuturor celor care doresc să crească calitatea serviciilor medicale oferite populației în țara noastră, ne-am bucura dacă energia reprezentantelor Fundației “Dăruiește viață” s-ar îndrepta în această direcție și nu s-ar risipi în atacuri tendențioase la adresa altor demersuri.
Aceste atacuri reprezintă o lipsă de considerație atât pentru efortul depus de către fundațiile și societățile comerciale care au sprijinit un proiect unic în România, proiect care și-a demonstrat deja utilitatea și viabilitatea, dar și pentru libertatea alegerii de către aceștia a proiectului/cauzei pe care o susțin. Iar acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât activitatea “Dăruiește viață” se bazează și pe suportul pe care reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri îl acordă activității acesteia.
Constatăm, cu regret, existența în spațiul public a unor încercări permanente de discreditare a acțiunilor întreprinse de către DSU din partea unor reprezentanți ai presei, ignorând toate informările emise precum și deontologia profesională.

În ciuda acestor constatări, apreciem că majoritatea jurnalistilor fac toate eforturile ca informațiile prezentate să fie corecte, complete și imparțiale .Le multumim pe aceasă cale și le stăm la dispoziție, ca întotdeauna, cu informațiile necesare în acest scop referitoare la activitatea noastră.
Această reflectare corectă, completă și imparțială a putut fi observată, în ultimele zile, în prezentarea în presă a situației petrecute în seara de 21 februarie 2021, la unitatea mobilă de terapie intensivă, operaționalizată în curtea Institutului Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Astfel dacă în data de 21 februarie , a fost anunțată o alarmă falsă la 112, respectiv un incediu, a doua zi, în 22 februarie, firma desemnată să asigure mentenanța unității mobile, a efectuat verificări la fața locului și a întocmit un raport, pe care îl atașăm, pentru a putea fi consultat.

Conform acestui raport, înaintat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu prezintă urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă.”