Social

Raed Arafat, chemat în Parlament. Ce vrea să ducă cu el șeful DSU

Raed Arafat, chemat în Parlament. Ce vrea să ducă cu el șeful DSU

Raed Arafat, șeful DSU, a anunţat că va răspunde convocării la Parlament pentru a discuta despre soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.

Anunțul vine după ce PSD a solicitat convocarea, la începutul săptămânii viitoare, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Sunt invitați să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate. Scopul este de a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.

 

„Când sunt invitat, mai ales dacă nu avem probleme care necesită intervenţie de urgenţă, mă duc şi, sigur, o să iau manualul de medicină de dezastre cu mine. La acest moment, retragerea ordinului şi revenirea la situaţia în care spitalul este plin de cazuri ce pot fi amânate – şi ştie foarte bine lumea medicală ce vorbesc – şi în acelaşi timp avem presiune pe spital cu cazuri care nu pot aştepta, măsura pe care am luat-o este măsura pe care o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de o situaţie de catastrofă medicală, pe care nu putem să nu o recunoaştem. Ea există. Manualele descriu acest lucru: prioritizarea există. Noi nu spunem că un bonav care trebuie să fie operat pe un motiv oncologic, care nu suportă amânare, să nu fie operat. Medicul poate să îl opereze”, a arătat Arafat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Explicaţii în privinţa ordinului prin care sunt suspendate internările

Şeful DSU a explicat ordinul prin care sunt suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, subliniind că această măsură nu implică o închidere a spitalelor sau a serviciilor ambulatorii. Conform lui Raed Arafat, ordinul adoptat prevede o prioritizare a resurselor – un principiu cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Este vorba despre o măsură temporară, care a fost aplicată şi în alte state, a menţionat secretarul de stat.

„Ordinul pune o prioritizare între cazurile ce pot fi amânate şi situaţia în care aflăm, unde avem cazuri care au nevoie de resursa umană suficientă, dedicată lor, cu specialitate în domeniul terapie intensivă, anestezie, urgenţă, toate aspectele care sunt legate de cazurile de COVID-19. Decizia – ce caz poate fi amânat şi ce caz nu poate fi amânat – este a medicului. (…) În loc să am resurse – un anestezist, un asistent de anestezie, oxigen – pentru o operaţie de hernie de disc, care poate foarte uşor să fie făcută peste două-trei săptămâni, prefer ca anestezistul să fie la terapie intensivă, să îngrijească un bolnav care poate, peste o oră sau două, să fie în stop cardiac”, a precizat Arafat.