Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a anunțat, că joi la ședința de Guvern s-a pus în discuție o ordonanță de urgență prin care să se acorde studenților la medicină suma de 2.500 de lei pe lună pentru a se înscrie voluntari să îngrijească pacienți bolnavi de COVID-19.
În acest fel personalul medical va putea să aibă un sprijin pentru tratarea eficace a bolnavilor internați .
Beneficiile acordate de stat
Ordonanta prevede „drept de liber pratica temporar medicilor absolventi ai facultatilor de medicina, medicilor rezidenti indiferent de anul de pregatire in rezidenta”, pe perioada epidemiei de coronavirus, astfel încât ei să poată ajuta personalul medical din secțiile COVID-19 ale spitalelor din țară.
Prin programul de voluntariat, „studenții pot participa la procesul de ingrijire a bolnavilor” COVID.
Studentii care doresc să se înscrie voluntari vor fi repartizați în județele unde este nevoie de prezența lor, vor semna contracte de voluntariat cu ISU din județele unde sunt repartizați.
„La fiecare luna se asteapta o activitate de aproximativ 120 de ore si la finalul fiecarei luni voluntarul va primi un premiu de 2.500 de lei. Cei care vor fi in alte localitati fata de domiciliu sau unde studiaza vor primi in plus o diurna plus cazare si masa gratuita”, a declarat Arafat.
„Studentii vor ajuta ca personal mediu, vor lucra aproare de medici, asistenti. Dintr-o pepiniera de 20.000 posibili voluntari, tintim 3.000 de voluntari in prima faza”, a mai spus acesta.
Primii voluntari s-au înscris pe liste
Peste 120 de studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, de la programele de studii de Medicină din anii de studii IV-VI, și-au exprimat dorința de a activa ca voluntari în vederea sprijinirii activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților/compartimentelor de primiri urgențe.
În funcție de evoluția infecțiilor cu noul coronavirus, cei 125 de studenți înscriși pe listele de voluntari vor fi contactați de reprezentanții Universității, implicarea acestora fiind solicitată doar în situația depășirii capacității structurilor existente de a asigura personal medical angajat.