A semnat un acord cu Parchetul belgian și este așteptat să dezvăluie totul despre presupusul scandal de corupție din UE. Despre cine este vorba și alte amănunte, în cele ce urmează
Principalul suspect în scandalul de corupție din UE ajunge la o înțelegere cu procurorii belgieni pentru a da totul pe față. El a semnat un așa-numit acord de pocăință
După ce a semnat un acord cu Parchetul belgian, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri este așteptat să dezvăluie totul despre presupusul scandal de corupție din UE.
Parchetul federal belgian a anunțat că Pier Antonio Panzeri a semnat un așa-numit ”acord de pocăință”. Ca urmare, se așteaptă ca fostul europarlamentar să primească o sentință mai blândă în presupusul scandal de corupție care a cuprins recent Parlamentul European.
Potrivit reprezentanților procuraturii: ”Este doar a doua oară în istoria juridică belgiană, de la introducerea așa-numitei legi ”pentiti”, când aceste proceduri se soldează cu semnarea unui memorandum”.
”Pentiti” este un termen utilizat în mod colocvial pentru a desemna colaboratorii justiției în terminologia italiană de procedură penală care făceau parte din organizații criminale care au decis să colaboreze cu un procuror.
Semnarea de către Panzeri a unui astfel de acord ar trebui să ducă acum la recunoașterea implicării sale în scandalul mitei. În ceea ce biroul procurorului a descris ca fiind o ”evoluție importantă”, dorința sa de a colabora cu autoritățile va putea aduce mai multă lumină în ancheta în curs.
În pofida acestei înțelegeri, Panzeri este încă așteptat să primească o pedeapsă cu închisoarea – deși probabil blândă – și o amendă. Bunurile sale – pe care procurorii le-au estimat la aproximativ 1 milion de euro – vor fi, de asemenea, cel mai probabil confiscate.
Într-o declarație, asistenți de la biroul procurorului, citați de media externă, au relatat:
”Această înțelegere se referă la un angajament prin care pocăitul se angajează să facă declarații substanțiale, revelatoare, veridice și complete cu privire la implicarea unor terțe părți și, dacă este cazul, la propria implicare în ceea ce privește infracțiunile penale din cadrul cauzei vizate”.
Italianul trebuie să dezvăluie acum afacerile interne care au avut loc, inclusiv modul de operare al presupusei rețele de corupție. El are obligația de a dezvălui identitatea tuturor persoanelor „pe care recunoaște că le-a mituit”, cunoscute sau necunoscute, precum și a părților interesate și a tuturor structurilor financiare și acordurilor încheiate cu alte țări.
În centrul acestei anchete se află o presupusă schemă de plată în schimbul unor sume de bani, despre care se crede că ar implica o țară din Orientul Mijlociu care ar fi plătit sume mari de bani pentru a influența elaborarea politicilor în Parlamentul European. Qatar și Maroc au negat orice implicare, deși ambele țări sunt suspectate.