Lifestyle

Putin, ”taxat” la băutură. I-au ascuns vinul moldovenesc și curg propunerile să i se dea sticlele la schimb cu gazul rusesc

Putin, ”taxat” la băutură. I-au ascuns vinul moldovenesc și curg propunerile să i se dea sticlele la schimb cu gazul rusesc
Foto: crama cricova/ realitatea.md

Faptul că vinurile lui Putin au fost retrase de la expoziția unde se aflau de mai mulți ani, într-una dintre cele mai vestite crame moldovenești, a atras după sine multe comentarii în media, dar și pe rețelele de social media.

Putin, ”taxat” la băutură. I-au ascuns vinul moldovenesc și curg propunerile să i se dea sticlele de colecție la schimb cu gazul rusesc

Cum a început povestea vinului lui Putin. În urma unui demers al moldoveanului Constantin Dicusar, cunoscut ca fiind un energic activist civic, în societatea Republicii Moldova, vinăria Cricova a retras din expoziție colecția impunătoare de vinuri a lui Vladimir Putin.

„Ca urmare a războiului nemilos declanșat de Federația Rusă împotriva unui stat pașnic și democratic, Ucraina, asupra președintelui de la Kremlin există suspiciuni serioase privind genocidul, încălcarea convențiilor și tratatelor militare, crimele de război și crime împotriva umanității (…) Propun să retrageți din expoziție colecția privată a acestuia, în semn de respect și umanitate față de ucraineni, dar și toți vizitatorii cramei”, se arată în textul demersului.

Ca răspuns la scrisoarea dată, directorul general interimar al vinăriei, Sorin Maslo, a precizat, într-o notă scrisă, că respectiva colecție de vinuri a fost retrasă din expoziție.

Haz de necaz: Internauții nu au ezitat să facă haz pe seama subiectului. Aceștia scriu pe rețelele de socializare că Putin ar putea fi șantajat prin intermediul colecției de la Cricova, astfel încât Moldova să aibă iarna gaz.

Cum a ajus Putin proprietar pe vinurile moldovenești

Colecția a fost oferită în dar lui Putin în anul 2007 de către preşedintele Republicii Moldova de la acea vreme, Vladimir Voronin. În colecție se regăsesc sticle de vin din soiurile Cabernet, Marsala, Dionis și Grătiești din Moldova.

Putin a savurat vinurile din propria colecție de la S.A. „Cricova”, ultima dată, în anul 2017, atunci când fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat la Moscova și i-a dus liderului de la Kremlin câteva zeci de sticle în dar.

Mai multe voci la acea vreme spuneau că ”vinul va înmuia inima lui Putin” pentru două momente importante: 1. renegocierea contractului de gaz și 2. mai multe facilități pentru exporturile Republicii Moldova, fără piedici la tot pasul și în tot locul.

Ce alți ruși „celebri” au vinuri în crama moldovenească

În cramele de la Cricova se află colecții impresionante de vinuri păstrate de oficiali de rang înalt din mai multe state ale lumii, printre care și demnitari ruși, precum actualul șef al serviciului rus de Informaţii Externe şi fost preşedinte al Dumei de Stat al Rusiei, Serghei Narîșkin, șeful companiei naționale de căi ferate ale Rusiei, Vladimir Yakunin, și vicepreședintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. Colecția lui Vladimir Putin este cea mai grandioasă, comparativ cu celelalte.

De-a lungul timpului, atât Putin cât şi Narîșkin au contestat vehement calitatea vinurilor basarabene, în special în perioadele când Rusia impunea embargou acestor produse provenind din Republica Moldova.

La un moment dat, într-o scrisoare oficială, Rusia a transmis că vinurile moldovenești sunt bune de ”vopsit gardurile”, motiv pentru care nu vor ajunge niciodată pe mesele rușilor. Și cu toate acestea, demnitarii de la Kremlin au primit cadoul moldovenilor și au devenit proprietari pe colecții grandioase, cea mai mare fiind desigur a liderului de la Kremlin.

Ce alți lideri își păstrează vinurile în beciurile de la Cricova

În afară de sticlele cu vin ale puterii de la Moscova, în beciurile de la Cricova stau țanțoșe și vinurile de colecție ale Secretarului de Stat american, John Kerry, cancelarului german, Angela Merkel, fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Petro Poroshenko, fostul președinte al Ucrainei Terry Davis, fost secretar general al Consiliului Europei sau al ex-președintelui României, Traian Băsescu. Foto aici.

Fostul președinte Traian Băsescu, care a vizitat Cricova în 2013, și actualul președinte, Klaus Iohannis dețin, fiecare, câte o nișă plină cu sticle de vin rar, scrie evz.ro. Nișa lui Băsescu este poziționată vizavi de cea a lui Vladimir Putin, în timp ce vinurile lui Klaus Iohannis sunt păstrate pe peretele opus celui unde este depozitată colecția Angelei Merkel. Tot în aceeași zonă mai deține o nișă fostul premier Victor Ponta, dar și cunoscutul chirurg român Irinel Popescu.

Istorie cu nume și ”renume”

În aceleași beciuri, a fost adăpostită și colecția de băuturi a lui Hermann Goering, vicecancelarul Germaniei naziste. Considerat omul nr. 2, după Adolf Hitler, din Reichul nazist, Goering a fost condamnat la moarte prin spânzurătoare după procesul de la Nürnberg. Colecția sa de vinuri a fost confiscată de armata sovietică și depozitată, după război, în beciurile combinatului de la Cricova, după cum putem citi pe pagina oficială a Combinatului de vinuri.

Creația colecției de vinuri Cricova s-a realizat în baza vinurilor din colecția Moldovei și a vinurilor rare din colecția lui Goering revenite URSS în calitate de reparații după al 2-lea Război Mondial”, se mai arată pe pagina oficială a combinatului.

Povestea orașului subteran este incredibilă, iar proprietarii de sticle plătesc chirie

În urmă cu câțiva ani, Evenimentul Zilei a relatat despre muzeul vinului, de la Cricova, un adevărat oraș subteran. Aici sunt depozitate, în nișe săpate în perete, colecțiile de vinuri primite în dar de diferiți șefi de stat, politicieni sau alte personalități. Fiecare dintre cei care au ales să-și păstreze vinul aici plătește o sumă de bani – chirie – anuală, care se ridică până la 5.000 de euro.

În orașul subteran de la Cricova, ale cărui tuneluri, însumează 120 de kilometri, sunt depozitate aproximativ 30 de milioane de litri de vin. Din acest motiv complexul a fost inclus în Cartea Recordurilor, din 2005. Cel mai vechi vin din Vinotecă este cel numit „Ierusalim de Paști”, și a fost produs într-un singur lot, în anul 1902.