Președintele rus face mișcări bruște, nechibzuite. Înfuriat de pierderile din Ucraina, precum și de explozia din Crimeea a podului cunoscut de localnici ca ”podul lui Putin,” președintele rus concediază fostul general al trupelor sale și numește altul nou, o persoană al cărei nume este ”pătat.”
Putin, plin de furie, numește comandant general al forțelor ruse un fost pușcăriaș. Are un trecut macabru
Ministerul rus al Apărării l-a numit sâmbătă, 8 octombrie 2022, pe generalul de aviație Serghei Surovikin în funcția de comandant general al forțelor ruse care luptă în Ucraina, aceasta fiind a treia numire militară de rang înalt a Moscovei în decurs de o săptămână.
Schimbarea urmează după ce, la începutul săptămânii, a avut loc demiterea comandanților a două dintre cele cinci regiuni militare ale Rusiei, în condițiile în care forțele sale au suferit o serie de răsturnări dramatice în nord-estul și sudul Ucrainei, în ultimele săptămâni.
Vladimir Putin a numit un general de aviație, fost pușcăriaș, în funcția de comandant al trupelor sale, în urma pierderilor și a concedierii fostului general. Despre noul general se știe că este un om de o cruzime înfiorătoare.
Un raport al purtătorului de cuvânt al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat sâmbătă că Serguei Surovikin va prelua controlul trupelor din Ucraina. În raportul său, Konashenkov a spus că Surovikin va fi acum „comandantul Grupului comun de trupe în zona operațiunii militare speciale.”
Surovikin, care până acum a comandat forțele de pe flancul sudic, îl înlocuiește pe generalul Alexander Dvornikov, care a fost cel mai înalt om din lanțul de comandă începând cu luna aprilie.
Generalul este un comandant veteran cu un palmares plin de controverse, după ce a condus expediția militară rusă din 2017 în Siria. El a primit titlul de Erou al Rusiei pentru acea misiune, dar a fost, de asemenea, acuzat că a folosit tactici „controversate”, cum ar fi bombardarea fără discernământ a luptătorilor antiguvernamentali.
Se spune că a învățat meserie în războaiele din Cecenia și Siria, unde serviciile de informații militare britanice spun că și-a dezvoltat o reputație de „brutalitate și corupție.”
Human Rights Watch îl suspectează că este responsabil de numeroase crime de război, în timp ce Fundația Jamestown, un think tank conservator din Washington, susține că „are o reputație de cruzime totală.”
În 1991, în timpul tentativei de lovitură de stat din Uniunea Sovietică împotriva lui Gorbaciov, Surovikin, pe atunci căpitan, a condus o divizie de pușcași care a deschis focul și a spart baricadele ridicate de protestatari.
Grigori Iudin, politician, om de știință și sociolog rus, citat de media, a declarat că: „este simbolic faptul că Serguei Surovikin, singurul ofițer care a ordonat împușcarea revoluționarilor în august 1991, ucigând trei persoane, este acum responsabil de acest ultim efort de restaurare a Uniunii Sovietice.”
Surovikin a petrecut ceva timp în spatele gratiilor pentru împușcarea protestatarilor, unul dintre multele cazuri, dar acest lucru nu l-a împiedicat să ajungă în vârful cercului corupt al lui Putin. De asemenea, se spune că ar avea un dosar pentru vânzarea de arme, ceea ce l-a adus în închisoare pentru a doua oară.
Există voci la Moscova care atestă că unul din planurile lui Putin pe mai departe este să elibereze un număr semnificativ de pușcăriași pe care să îi trimită pe frontul din Ucraina. Și acestea s-au probat prin numirea comandantului fost pușcăriaș.
Asistăm la momente cu adevărat istorice pentru faptul că oameni din interiorul puterii lui Putin se pare că au ajuns la limita răbdărilor și în cele din urmă tot ei vor fi cei care pun capăt coșmarului în care s-a trezit întreaga omenire, astăzi.