Fostul oligarh Mihail Hodorkovski a avut curajul în 2003 să conteste regimul Putin, să spună că guvernele occidentale poartă o „responsabilitate semnificativă” pentru războiul din Ucraina, pentru că nu au luat măsuri după anexarea Crimeei în 2014.
Mihail Hodorkovski, oligarhul căruia i-a fost confiscată o avere fabuloasă și a fost trimis în închisoare în 2003, își spune părerea, fără niciun fel de menajamente, într-un interviu pentru The Independent. Aflat în exil acum, acesta crede că, în situația actuală, într-o lună și ceva, luptele vor ajunge din noul la Kiev și la Odesa.
Rusia trebuia sancționată drastic în 2014
Rusul este de părere că Occidentul ar fi trebuit să acționeze cu ani în urmă pentru înarmarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni Rusiei, în 2014, atunci când acesta a anexat Crimeea. Dacă s-ar fi întreprins aceste măsuri atunci, Mihail Hodorkovski crede că Putin nu ar mai fi invadat Ucraina la începutul acestui an. În opinia lui, guvernele occidentale poartă „responsabilități semnificative” pentru conflictul din Ucraina.
Fostul magnat al petrolului și gazelor, care a avut la un moment dat o avere personală estimată la 12,38 miliarde de lire sterline, a comparat inacțiunea Occidentului cu paralizia în fața unui gangster care te lovește și îi dai bani. „Când vine la tine un gangster, nu doar un huligan londonez, ci un gangster adevărat, și te lovește în față, tot ce poți face este să-i dai portofelul în speranța că nu-ți va da pantalonii jos”, a declarat Hodorkovski.
Faptul că, după anexarea Crimeei, liderii occidentali au continuat afacerile ca de obicei, a fost interpretat de Vladimir Putin ca o slăbiciune. Rusia a fost exclusă din G8 și lovită cu o serie de sancțiuni economice ca urmare a anexării, dar Occidentul nu a încercat niciodată să restrângă economia rusă în măsura în care o face astăzi și nici arme și echipamente militare nu au fost furnizate guvernului ucrainean.
„Dacă ar fi impus sancțiuni atunci așa cum au făcut acum și dacă ucraineniilor li s-ar fi dat arme așa cum le-au fost date astăzi, atunci Putin nu ar fi intrat în război. Dar ce s-a întâmplat, s-a întâmplat.”, a declarat Hodorkovski.
Ucraina trebuie sprijinită militar
Hodorkovski nu crede nici că pachetul actual de sancțiuni încetinește mașina de război rusă. El este de părere că singura modalitate de a ajuta Ucraina este prin arme și antrenarea armatei ucrainene.
Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o scădere cu 10% a Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei ca urmare a sancțiunilor occidentale, dar analiștii nu cred că acestea au fost eficiente în sens militar. În opinia lui Hodorkovski, acum un important critic al Kremlinului după eliberarea sa din închisoare în 2013, vor limita posibilitățile militariste ale lui Putin, dar nu acum, ci mai târziu.
NATO nu-și va apăra aliații în caz de invazie
De asemenea, fostul oligarh rus a subliniat că Alianța NATO pare slabă în ochii oficialilor de la Kremlin. Aceștia cred nu va acționa dacă Rusia și-ar invada vecinii baltici – țări pe care președintele Putin le consideră încă parte din „patria-mamă”.
Dacă s-ar derula un astfel de scenariu, asta însemna sfârșitul „simbolic” al Alinței ca instituție, a adăugat Hodorkovski. „Multe țări care acum fac parte din NATO vor decide că nu este o garanție pentru securitatea lor”, a spus el.