Președintele Rusiei, Vladimir Putin s-a adresat, astăzi, direct poporului.
Putin, mesaj halucinant pentru poporul rus. Vrea mobilizarea parțială a armatei, iar Duma de Stat a pregătit terenul pentru legea penală
Președintele Federației Ruse a declarat că o mobilizare parțială va fi decretată pe întreg teritoriul țării, iar ordinul a fost semnat.
Rezerviștii vor fi mobilizați, mai ales cei care au servit în Forțele Armate ale Federației Ruse și au experiență relevantă sau specializări.
„Această chemare în serviciu a va fi urmată, neapărat, de o pregătire suplimentară a celor mobilizați, având în vedere experiența operațiunii militare speciale”, a mai spus Putin.
Presa anunțase că Vladimir Putin se adresează poporului rus miercuri dimineață, iar discursul președintelui Rusiei a fost difuzat la ora 08:00.
Apelul va fi lansat pe 21 septembrie, „când se va trezi Orientul Îndepărtat”, a consemnat ieri presa rusă. O sursă a canalului de telegramă Baza numește o oră diferită – 9-10 dimineața, ora Moscovei. Ora a fost respectată și totul a decurs conform planului.
Despre mesaj se știa de marți seara, propagandiștii au stat până noaptea târziu pe rețele de socializare pentru a afla care este mesajul șefului lor direct. Dar nu au reușit. Unul dintre ei chiar a scris la un moment dat pe Istagram rus – ”gata, mergeți la culcare, vom afla mâine.”
Ultima dată când Putin s-a adresat cetățenilor ruși a fost la data de 24 februarie, când a anunțat declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Mesajul este de-a dreptul halucinant – anunță, printre altele, ”mobilizarea parțială, pentru că vestul vrea să distrugă țara, occidentul duce politica intimidării împotriva rușilor, apărăm patria mamă, doar cei care sunt în rezervă vor fi chemați, decretul a fost semnat, Rusia este șantajată nuclear cu Zaporojie, vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra, statele unite vor să folosească arme nucleare, noi avem arme mai bune și le vom folosi!”
Prin urmare, Putin a vorbit răspicat în discursul său despre escaladarea ”conflictului” militar, mobilizare parțială ținând cont de noile prevederi aprobate de Duma de Stat, face referire la teritoriile Luhansk și Donețk. Aceste două regiuni, marți, 20 septembrie 2022, alături de autoritățile din regiunile Zaporizhzhya și Kherson, au programat referendumuri privind aderarea la Rusia pentru perioada 23-27 septembrie.
Modificări la legea penală în regim de urgență la Moscova
Deputații din Duma de Stat a Rusiei au aprobat modificări la legea penală a țării, în regim de urgență, pentru a include cuvintele „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”.
Marți, septembrie, deputații din Duma de Stat a Rusiei au adoptat în unanimitate amendamente pentru a include noțiunile de ‘mobilizare’, ‘lege marțială’ și ‘timp de război’ în Legea penală a Rusiei.
În plus, Duma de Stat a aprobat o propunere de pedepsire a predării voluntare și a jafurilor, precum și o înăsprire a răspunderii pentru încălcarea termenilor unui contract de ordine de apărare de stat. Documentul a fost publicat în baza de date electronică a camerei inferioare, după cum a relatat gazeta.ru.
Documentul prevede, la litera „l” din prima parte a articolului 63, că sintagma „în condiții de conflict armat sau de ostilități”, ar trebui înlocuită cu sintagma „în timpul perioadei de mobilizare sau de lege marțială, în timp de război sau în condiții de conflict armat sau de ostilități”.
La litera „l” din formularea actuală a articolului 63 din Codul penal al Federației Ruse, în secțiunea referitoare la „Circumstanțe care agravează pedeapsa”, se spune așa „săvârșirea unei infracțiuni în stare de urgență, în stare naturală sau în timpul unui alt dezastru public, precum și în timpul revoltelor, în condiții de conflict armat sau de ostilități”.
Aceste circumstanțe au fost înlocuite cu cuvintele: „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”.
Un grup de articole privind neexecutarea ordinului de apărare a statului și încălcarea termenilor contractului de stat este, de asemenea, introdus în articolele 201.2, 201.3, 285.5 și 285.6 din Codul penal.
Pentru încălcarea termenilor unui contract de stat în cadrul unui ordin de apărare de stat, se poate primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, potrivit media. Totodată, pentru refuzul sau sustragerea unei persoane pedepsite pentru neîndeplinirea cerințelor prevăzute în contract (părțile 1 sau 2 din articolul 7.29) de la încheierea unui contract de stat, se poate primi o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.
Foto: arhiva