Liderul de la Kremlin a prezentat încă o dată țara sa ca fiind victima, susținând că Occidentul, și nu Rusia, a fost cel care a declanșat războiul din Ucraina. Rusia, a spus președintele, a încercat doar să îl oprească.
El a înșirat o lungă listă de nemulțumiri istorice, înainte de a anunța că Rusia își va suspenda participarea la un acord cheie cu America privind armele nucleare.
Așa-numitul tratat „New Start” impune limite privind focoasele nucleare și permite inspecții ale instalațiilor nucleare.
Putin a amenințat că va relua testele nucleare dacă America va face același lucru. Washingtonul a susținut recent că Rusia a încălcat tratatul prin refuzul de a permite inspecțiile.
În afară de amenințările nucleare, liderul de la Kremlin a salutat ceea ce a numit „noile teritorii” ale Rusiei – patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie anul trecut.
Încercările regimului de la Kiev
În mod surprinzător, nu a fost făcută nicio mențiune despre faptul că trupele rusești au fost alungate din orașul Kherson de către forțele ucrainene – una din seria de înfrângeri jenante pe câmpul de luptă pentru Rusia în ultimele luni.
Mai devreme în discurs, Putin a vorbit despre „încercările regimului de la Kiev de a dobândi arme nucleare”.
Pe vremea când făcea parte din fosta Uniune Sovietică, armele nucleare aveau sediul în Ucraina. Dar s-a renunțat la acestea când Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare nucleară în 1994.
În 2021, ambasadorul ucrainean în Germania a sugerat că, dacă Ucraina nu ar putea adera la NATO, ar putea fi nevoită să își reconsidere statutul de țară fără arme nucleare.
Cu toate acestea, guvernul de la Kiev nu și-a exprimat intenția de a achiziționa arme nucleare, iar un document de strategie militară publicat în 2021 nu făcea referire la acestea, scrie BBC.
Iar organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), afirmă că nu a văzut în Ucraina niciun semn „de deturnare a materialelor nucleare, destinate activităților pașnice, în alte scopuri”.
Un consilier ucrainean de rang înalt spune că Putin „și-a demonstrat irelevanța și confuzia” în discursul de astăzi.
Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, afirmă într-un tweet că Federația Rusă nu are „nicio soluție promițătoare” pentru impasul în care Putin spune că se află acum țara.
Podolyak a declarat pentru agenția de știri Reuters: „El se află într-o realitate complet diferită, în care nu există nicio oportunitate de a purta un dialog despre justiție și dreptul internațional”.