Inflația a lovit greu buzunarele românilor. Puterea de cumpărare a scăzut și multora le este tot mai greu să își achite taxele, impozitele și ratele. Legea prevede însă că puteți scăpa de datoriile la ANAF când se prescriu obligațiile.
Românii se descurcă din ce în ce mai greu cu facturile restante și datoriile către asociația de proprietari. Termenul de prescripție al acestora este de trei ani. Teoretic, dacă nu intervin alte documente care să arate altceva.
Și în cazul datoriilor la bănci se poate aplica un termen de prescriere de trei ani. Conform regulamentelor, calculul începe la 60 de zile de la momentul depășirii termenului de plată al unei facturi. Din acest moment începe perioada din care banca poate solicita executarea silită a plății respective. Dacă în trei ani de la acel moment banca nu solicită executarea silită a plății, poate interveni prescrierea datoriei. Însă dacă banca cere executarea silită a plății, prescrierea se amână și nu mai poate fi solicitată.
Cum puteți scăpa de datoriile la ANAF
Legea prevede că, pentru datoriile la ANAF, termenul de prescripție este de cinci ani. Teoretic, pentru că practic lucrurile stau altfel. Astfel, conform prevederilor legale calculul efectiv al celor cinci pornește la data de 1 iulie a anului următor. Adică din anul de după cel pentru care este datorată obligația fiscală. Astfel, dacă anul acesta, la 1 iulie, înregistrați o datorie la ANAF, cei cinci ani se calculează începând din 2024. Deci, termenul de prescripție este 1 iulie 2029.
” Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de stabilire a creanței fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală”, se arată în Codul de procedură fiscală.
În cazul unei creanțe rezultate din săvârșirea unei infracțiuni de evaziune, termenul este de 10 ani. Acesta se calculează de la data săvârșirii faptei care constituie infracțiune sancționată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Când intervine întreruperea termenului de prescripție
Există situații când termenul de prescripție poate fi întrerupt. Întreruperea survine, de obicei, după o anumită acțiune din partea titularului dreptului. Cazurile sunt următoarele:
– Un act voluntar de executare sau recunoașterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acțiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripția.
– Introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare.
– Înscrierea creanței la masa credală în cadrul procedurii insolvenței.
– Depunerea cererii de intervenție în cadrul urmăririi silite pornite de alți creditori ori prin invocarea, pe cale de excepție, a dreptului a cărui acțiune se prescrie.
– Constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în fața instanței de judecată până la începerea cercetării judecătorești.
– Orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripția este pus în întârziere, conform Antena3 CNN.