Legislația rutieră a suferit o serie de modificări la începutul acestui an, prin urmare conducătorii auto trebuie să fie mai atenți atunci când rulează pe drumurile publice.
Concret, după ce Guvernul României a adoptat hotărârea 130/2023 prin care a fost modificat și completat Regulamentul de aplicare a ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din România, Codul Rutier a fost modificat.
Prevederile Codului Rutier
Astfel, agenții Poliției Rutiere vor avea dreptul de a retrage permisul de conducere în situația în care sunt probe temeinice sau indicii că șoferul respectiv a consumat alcool sau substanțe interzise, iar conducătorul auto refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcoolemie.
Agentul rutier poate reținerea permisului de conducere „ până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”, potrivit art. 22 alin. (1) din Codul Rutier. În situația menționată, posesorul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului de conducere, dar fără drept de circulație.
Dovada emisă va include informații ca data ora și locul unde a fost înregistrată sancțiunea cât și datele agentului constatator. Cât despre șoferul sancționat, acesta va avea obligația de furniza datele personale; nume, prenume, CNP, seria și numărul cărții de identitate. Totodată, pe dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va nota perioada retragerii și motivul dispoziției.
Permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe raza teritoriului unde a fost aplicată contravenția, chiar dacă titularul are domiciliul stabil în alt județ. Măsura reținerii va fi valabilă până la dispunerea interdicții de conducerea sau contestarea procesului verbal de constatare a contravenției.
Amenzile pot ajunge la 1.200 de lei
Poliția rutieră de pe raza unde a fost săvărșită infracțiunea sau contravenția întocmește de îndată mențiunea privind retragerea permisului de conducere în registrele documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor auto.
De asemenea, modificările operate în Codul Rutier prevăd o amendă de 1.200 de lei pentru proprietarii autoturismelor care nu-și actualizează datele de identificare. Altfel spus, șoferii au obligativitatea de a modifica și datele din actele mașinii în cazul în care și-au schimbat domiciliul.
deși acest lucru nu era prevăzut în Codul Rutier, proprietarii autoturismelor au la dispoziție 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea pentru a intra în legalitate și a nu fi sancționați de oamenii legii.
De asemenea, mulți nu știu faptul că în urma modificărilor aduse Codului Rutier, șoferii pot fi sancționați pentru „ nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”, potrivit romaniatv.net.