Începând cu data de 1 ianuarie 2024, vor avea loc majorări de pensii pentru aproximativ cinci milioane de cetățeni români. Punctul de pensie va înregistra o creștere semnificativă, adăugând 240 de lei la valoarea sa actuală.
Această mișcare guvernamentală are la bază obiectivul de a reduce discrepanța dintre pensiile minime și cele medii, diferență care în prezent se situează la 1.000 de lei.
Punctul de pensie în creștere
Conform noilor reglementări, pensiile minime vor crește în concordanță cu rata inflației. Astfel asigurându-le pensionarilor un venit majorat cu 151 de lei lunar. La ora actuală, pensia minimă pentru un cetățean român se situează la 1.125 de lei. Aproximativ un milion de seniori primesc doar pensia minimă. Din acești bani, bătrâni trebuie să își asigure cheltuielile zilnice. Astfel, seniorii trebuie să se descurce cu 37 de lei pe zi.
De asemenea, trebuie menționat că ajutoarele „one-off” vor fi eliminate începând cu anul următor. Aceste ajutoare puteau oferi suplimentar până la 1.000 de lei lunar pensionarilor cu venituri sub 1.500 de lei lunar.
Ce spune Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat că noua lege a pensiilor va fi pusă în aplicare începând cu data de 1 ianuarie.
„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a transmis premierul României.
Potrivit afirmațiilor lui Ciolacu, până la finele lunii viitoare, legea pensiilor va trece prin procesul legislativ al Parlamentului. De asemenea, oficialul a subliniat faptul că această lege nu va fi implementată instantaneu; va fi necesară dezvoltarea unui nou sistem software pentru a o pune în practică.
Marcel Ciolacu a anunțat că va merge la Bruxelles pentru a relua negocierile cu Comisia Europeană privind acest subiect.
„Am intrat într-o dinamică și eu cred că avem capacitatea ca un Guvern al României să fie eficient. (…) E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie. Nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reușim totuși să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor și reforma fiscală”, a declarat premierul săptămâna trecută, potrivit Antena3.