Psihologul Radu Leca a fost invitat la HAI România, în cadrul seriei Interviurile EvZ cu Iosefina Pascal. Jurnalista i-a adresat mai multe întrebări, pornind de la actualități și până la probleme recurente din societatea românească.
Dintre acestea, una dintre cele mai amplu discutate a fost condiția medicilor din România, dar și a atitudinii pacienților față de ei. Radu Leca opinează că românii tind să aibă mai multă încredere în credințe New Age, dar și în leacuri tradiționale, „băbești”; pe de altă parte, neîncrederea lor în sistemul medical se bazează și pe faptul că cei mai buni absolvenți de Medicină își practică meseria în alte țări europene, iar în România tinde să se înregistreze un deficit al halatelor albe.
Involuția societății românești
Radu Leca vorbește despre „un mare pas în spate” în privința societății noastre.
„E un pas în spate pe care societatea românească îl realizează cu fală. Un pas mare către involuție. Medicii au fost surclasați pe parte de valoare și importanță de tot ceea ce înseamnă cititori în tarot, specialiști în magie albă și neagră, leacuri băbești”, explică acesta. El a spus anterior și că avansul credințelor New Age este amplificat de incertitudinea și neputința pe care le-am resimțit cu toții în pandemie: „A mai apărut postpandemic și o vizibilizare a tot ce înseamnă magie sau vrăjitorii. De la tarot până la ghicit, farmece, toate astea prind extraordinar. Aceste elemente au apărut din neputință și neînțelegere. Și credulii plătesc sume colosale”.
Ce soluții propune psihologul
Pe de altă parte, specialistul în psihologie afirmă că există o bază în neîncrederea românească față de sistemul medical. Justificarea vine din faptul că cei mai buni absolvenți tind să se îndrepte spre alte destinații, părăsind România imediat ce și-au încheiat studiile. Pentru a ameliora această problemă, psihologul propune ca toți absolvenții de Medicină să fie condiționați să rămână și după rezidențiat în țara noastră, cel puțin o perioadă.
„Acum, există și o motivație: românii nu au încredere în sistemul medical de stat, fiindcă atât timp cât Guvernul României le permite absolvenților gratuit să poată pleca în străinătate și nu se impune ca aceștia să rămână minimum 8 ani pe teritoriul României după rezidențiat, în așa fel încât românii să fie ajutați de cei mai buni, cum ai putea avea încredere în sistem? Se spune că facultatea noastră de medicină este printre cele mai bune din Europa, dar noi îi formăm pentru Europa, nu pentru România”, a spus el în cadrul interviului care i s-a luat la HAI România.