Sintagma „Copiii îşi vor ucide bunicii”, folosită din ce în ce mai des în pandemie, a ajuns în atenția psihologului Gabriel Diaconu.
Într-un interviu pentru Adevărul, psihologul a vorbit despre pericolul ca micuții să aducă coronavirusul de la şcoală şi să îşi infecteze apropiaţii, dar şi despre modul în care este abordat subiectul.
„Este o problemă mai veche aceasta. Este vorba de familia tradiţională, pentru care acum câţiva ani cineva făcea campanie. Pe de altă parte, să pui asemenea presiune pe ambientul familial şi să spui: acest copil o să aducă un virus ucigaş acasă şi bunicul sau bunica o să moară din cauza asta, e dincolo de puterea mea de înţelegere. Unul este bunul comportament sanitar de prevenţie epidemiologică şi cu totul altceva este alarmismul isteric dublat de o agresivitate pe care eu n-am întâlnit-o demult.”, a declarat dr. Gabriel Diaconu.
„Sistemul este corupt şi putred”
„Este radicalism sanitar, nu poţi să faci reguli prin care să te antrepronunţi. Regulile acestea sunt rânduite într-un anume fel în care să acopere o vulnerabilitate pe care statul refuză să o recunoască, dar şi să o sancţioneze: anume că sistemul este corupt şi putred la nivelul medicinei şcolare, care a fost distrusă cu premeditare, dar şi la nivelul direcţiilor de sănătate publică. Şi acum autoritatea spune că totul cade în sarcina copilului şi a părinţilor. Este ridicol. Dacă un copil va respecta regulile privind spălatul mâinilor, purtarea măştii şi păstrarea distanţei, nici n-ar merita încercat să investeşti în dresajul sanitar al copilului. Mai degrabă ai putea să investeşti în screeningul autentic la intrarea în şcoală, să discuţi cu familia să observe starea de sănătate, nu obsesional, dar ca şi până acum. Nu vorbim de o populaţie care să fie naivă medical, ci de una care este puţin îndobitocită sanitar în ultimii 30 de ani, dar îi poţi aduce aminte chestiunea asta. Şi în momentul în care se întâmplă să ai în şcoală un caz, două cazuri, cinci cazuri, să intervii, dar fără să faci din asta o tragedie socială.”, a mai spus psihologul.
„Presiunea va crea multe probleme”
„Patima psihotică de a pune copilul într-un glob de cristal distruge tot mesajul. În loc să acrediteze un mesaj de încredere: că deschiderea şcolilor nu va aduce Apocalipsa, ţinerea copiilor şi a părinţilor în zona aceasta de presiune va crea multe probleme. Copiii pot să-şi transmită virusul în comunitate. Ştim că, în cazul lor, rata de complicaţie este de 1 la mie. Vrem cumva să avem copii care să dezvolte imunitatea la coronavirus, nu? Un stat deştept s-ar duce în această zonă şi ar testa să vadă momentul în care o clasă sau o şcoală au dezvoltat o imunitate de turmă şi astfel copiii să devină mici unităţi de rezistenţă împotriva epidemiei.”, a conchis Gabriel Diaconu.