Lifestyle

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre prevenția suicidului: „Oamenii sunt vulnerabili în spital”

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre prevenția suicidului: „Oamenii sunt vulnerabili în spital”

Psihiatrul Gabriel Diaconu a venit cu o reacție dup ce doi pacienți s-au aruncat astăzi de la înălțime din instituțiile în care erau internați.

Într-o emisiune de la Antena 3, medicul Gabriel Diaconu declară că ”spitalele sunt ca arhitectură inadecvate pentru prevenția suicidului”.

Astăzi, o femeie s-a aruncat de la etajul şase al Spitalului Floreasca din Bucureşti, iar un alt pacient s-a aruncat de la etajul şapte al Institutului Fundeni din Capitală. Cel din urmă suferea de cancer în fază terminală. Niciun dintre ei nu a putut fi salvat în urma impactului cu solul.

În acest context, medicul Gabriel Diaconu a spus că România, în ceea ce privește sinuciderea, rămâne o țară rudimentară.

Suicidul este o problemă cu care se confruntă fiecare popor

„Suicidul este o problemă cu care se confruntă fiecare popor. România, în ceea ce privește sinuciderea ca și sistem de prevenție sau intervenție, rămâne o țară totuși rudimentară. În genere, observăm acest comportament ca pe o tragedie, foarte rar într-un context medical.

Sinuciderea într-un spital este un fenomen sensibil diferit pentru că acolo vorbim de cu totul alte premise decât sinuciderea acasă sau într-un context psihologic particular, pe stradă sau într-un alt loc.

Deodată, te uiți la un fenomen care merită o cu totul altă atenție pentru că oamenii sunt vulnerabili în spital. Sunt vulnerabili prin boală, prin diagnostic, sunt emoțional susceptibili la reacții imprevizibile în momentul în care primesc vești proaste, sunt labili. Simt nevoia să vorbească cu cineva și de multe ori nu au cu cine.

Gabriel Diaconu: Oamenii sunt epuizați

Standardul de îngrijire și compasiune asupra bolnavului din partea personalului medical, în condițiile pandemiei, s-a modificat. Oamenii sunt epuizați. Riscul de suicid nu este corect predat și asimilat de medicii din alte specialități care astfel ratează de multe ori ținta. Spitalele noastre sunt ca arhitectură inadecvate pentru prevenția suicidului. Drept urmare, astfel de oportunități nefaste ca o persoană să își facă rău într-un salon de spital nu au fost sancționate la nivel de strategie de sănătate publică. Iar personalul nu recunoaște semnele incipiente ale unui potențial suicid.”, a explicat Gabriel Diaconu.