Actual

PSD, numire scandaloasă. Ce se știe despre Laura Vicol

PSD, numire scandaloasă. Ce se știe despre Laura Vicol
Foto: Europa Liberă

Marcel Ciolacu spunea la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naţionale a României:

„Am reuşit să punem punct haosului politic prin maturitate şi responsabilitate. Am reuşit să punem bazele unei coaliţii puternice de guvernare”.

Ca să dovedească acest lucru, social-democrații plini „maturitate şi responsabilitate” au numit-o pe Laura Vicol în fruntea Comisiei juridice din Camera Deputaților. Ce poate fi mai matur și responsabil decât o numire scandaloasă. Pentru că, în discursul domnului Ciolacu nu prea se regăsesc noțiunile de moral sau etic.

Exercitarea unei profesii nu este în sine o culpă cât timp oricine are dreptul la apărare. Dar Laura Vicol nu s-a limitat a fi avocat și a acționa în limitele profesiei. Ea a fost o apărătoare ferventă a politicii de subordonare a justiției pe care a încercat-o Dragnea & Co, la mai multe posturi TV unde era invitată des.

Viața personală a oricărei persoane, cine îi sunt prietenii, cum vorbește cu ei, ce le permite și ce nu reprezintă o problemă intimă. Dar discuția interceptată între Laura Vicol Ciorbă și un acuzat de proxenetism, șantaj, tentativă de omor și spălare de bani arată clar o formă de subordonare. Președinta Comisei juridice a Camerei Deputaților și relația cu un inculpat acuzat de fapte extrem de grave prezintă o  vulnerabilitate pentru funcția actuală.

„Băi, fato?! Tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!”

Stenograme DIICOT în care apar cei doi sunt publicate de Europa Liberă.
„Băi, fato?! Tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!” Așa îi spune și acum președintei Comisiei juridice unul dintre cei mai periculoși interlopi din România? Cum poate argumenta PSD numirea, când există suspiciunea absolut rezonabilă că aceea care-i permitea interlopului să-i spună „curvă” și ”dobitoacă” poate să-i sprijine interesele?

Când infractorii nu sunt doar clienți, ci și naș sau prieteni apropiați, poate că nu prezintă garanțiile morale ale funcției de președinte al Comisiei juridice.

Atribuțiile președintelui de comisie sunt arătate în art 48 din Regulamentul Camerei. Pe scurt, are un rol extrem de important în stabilirea agendei, dă în lucru proiectele pentru analiză, le poate accelera pe unele sau bloca în sertar pe altele.

Dacă Laura Vicol era singura opțiune a PSD pentru această funcție, arată ori lipsă de oameni pregătiți, ori alte interese decât legi corecte.

Alegerea infirmă tot efortul declarativ al lui Marcel Ciolacu de a se desprinde de trecutul recent, de a se disocia de măcelul făcut de regimul Dragnea, care a costat atât de mult chiar PSD însuși.

Iar faptul că deputații PNL au votat așa ceva arată gravitatea prăbușirii liberalilor. Se pare că și PSD îi poate spune liniștit PNL-ului:

„Băi, tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!”.