Actual

PSD, nici nu vrea să audă de ideea liberalilor de a comasa alegerile din 2024

Marcel Ciolacu, liderul PSD și Nicolae Ciucă

Anul 2024 este anul alegerilor în România. Patru şiruri de alegeri – europarlamentare, locale, generale și prezidențiale, iar toate acestea implică mari cheltuieli de la buget. Ideea comasării a fost reluată acum de fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional.

PSD, nici nu vrea să audă de ideea liberalilor de a comasa alegerile din 2024

Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare din 2024 a fost readusă în discuție acum de fostul lider liberal Valeriu Stoica, un om al cărui cuvânt mai are încă greutate în partid. În cadrul unui interviu acordat postului Digi24 acesta a susținut că a observat apariția unui compromis între PNL și PSD pe tema cuplării celor două alegeri. Mai mult acesta a susținut ideea, susținând că astfel partidele, în speță organizațiile locale, ar fi implicate în obiectivele naționale.

Despre comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, a vorbit pentru prima dată în luna martie Florin Cîțu, atunci încă preşedinte PNL.

Miza liberalilor este una majoră, întrucât mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Social democraţii  se tem că alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot

Pe lângă ideea că alegerile nu pot fi comasate deoarece ar fi neconstituțional, social democraţii  se tem că alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot.

”Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susţin social democraţii.

Comasarea ar face rău, USR și AUR, partide cu puțini primari sau deloc și cu structuri locale mult mai slabe

Analistul politic, Adrian Zăbavă că acest lucru face ca PSD și PNL, partidele cu cei mai mulți primari, să fie foarte avantajate prin prisma faptului că structurile lor locale, în frunte cu primarii, sunt obligate să atragă voturi pentru partid pentru alegerile parlamentare făcând campanie în primul rând pentru ei.

„Adică se face o translație naturală dinspre candidatul de primar către partid, către candidații la parlamentare și așa mai departe. Pe cât de mult ar ajuta acest lucru PSD și PNL, pe atât de mult rău le-ar face partidelor de opoziție, USR și AUR, partide cu puțini primari sau deloc și cu structuri locale mult mai slabe. Deci din perspectiva mizei electorale efective nu e mult de dezbătut: ar fi un beneficiu important pentru PSD și PNL”, explică Adrian Zăbavă.

În consecință, spune Adrian Zăbavă, „nu știu cum să interpretez această informație nouă cum că PSD s-ar opune din cauza acestui fapt, că astfel Iohannis ar avea din nou o numire pe premier după alegerile parlamentare, la sfârșitul mandatului său. Practic e adevărat, s-ar întâmpla acest lucru. Dar câtă putere ar mai avea Klaus Iohannis la final de mandat sau mai mult, dacă Klaus Iohannis ar putea la final de mandat să mai joace politic așa cum a făcut-o după alegerile din 2020, e greu de spus”.