A trădat PSD? Este întrebarea pe buza tututor. De ce liderul PSD din Camera Deputaţilor Alfred Simonis a fost singurul reprezentant al coaliției de guvernare care a votat „pentru” la moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode.
PSD a trădat la moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Care este adevărul din spatele votului
Alfred Simonis a susținut că a votat „din greșeală” în favoarea acestei moțiuni.
La dezbaterea moţiunii simple, votată în Parlament care a avut loc luni, 17 octombrie, Alfred Simonis a avut un discurs în care l-a apărat pe Lucian Bode, afirmând în plenul Camerei Deputaților că „temele pentru care ar trebui să depunem moțiuni simple împotriva unui ministru ar trebui să fie serioase”.
„Câte șalupe cumpără Poliția, 2 sau 3, cele 5 combinezoane cumpărate de nu știu ce Inspectorat Județean de Poliție, cei 7-5-7 centimetri pe care un caiet de sarcini îi cere la o mașină sau alta sau numărul de BMW-uri… Asta e discuție de Parlamentul României?”, a mai spus Simonis, care a catalogat acuzațiile contra lui Lucian Bode drept „pompoase, baloane de săpun, care se vor sparge”.
De asemenea, la dezbaterea moțiunii între Lucian Bode și reprezentanții USR au existat mai multe schimburi de replici acide. Ministrul de Interne a susținut că moțiunea simplă împotriva sa că este „o șaorma cu de toate”.
„Un ghiveci, un fel de șaorma cu de toate. Un text din care nici voi, semnatarii, nu cred că ați înțeles mai nimic. Ce vă mână este disperarea. Una care tocmai și-a pierdut reperul și o coaste formată din zece pleieși. Doar atât ați putut domnule Drulă. Domnule Orban? Irelevanța vă ustură. (…) Domnul Drulă? Zis zero kilometri de autostradă dați în trafic în mandatul lui? Domnului Drulă i se pot menține două operațiuni din timpul mandatului. Operațiunea ranga și operațiunea securilă microfon. Totuși, nimic despre BlueAir?”, a afirmat Bode.
Moțiunea a fost supusă la vot în plenul de miercuri, 19 octombrie, la care 88 de aleși au votat „pentru”, 162 „împotrivă”, iar șase nu au votat. Dintre aceștia din urmă se remarcă deputatul PSD Daniel Ghiță și deputatul neafiliat Cristian Paul-Ichim, care în iunie 2022 a demisionat din USR.
De cealaltă parte, preeșdintele USR Cătălin Drulă a spus despre Bode că reprezintă o „vulnerabilitate pentru România” și că menținerea sa în funcție „pune în pericol aderarea la Schengen. Totodată, liderul USR l-a acuzat pe Bode că ar fi „distrus încrederea” în MAI.