Guvernul președintelui Emmanuel Macron a supraviețuit cu greu luni unei moțiuni de cenzură în Adunarea Națională (Parlamentul Francez), după ce a fentat camera inferioară pentru a impune o modificare nepopulară a sistemului de pensii.
Rezultatul va fi o ușurare pentru Emmanuel Macron: o moțiune de cenzură reușită ar fi „trântit” guvernul său și ar fi „ucis” legislația, care este stabilită pentru a crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.
Moțiunea de cenzură a eșuat
În primul rând, votul a fost mai strâns decât se aștepta. Aproximativ 278 de deputați au votat în favoarea moțiunii tripartite de neîncredere, cu doar nouă mai puțin decât cei 287 necesari pentru ca aceasta să reușească.
În plus, sindicatele și protestatarii au promis că vor continua grevele și protestele împotriva reformei pensiilor. Observatorii spun că eșecul lui Macron de a găsi suficient sprijin în Parlament pentru a supune la vot propunerile sale privind pensiile a subminat deja agenda sa reformistă și i-a slăbit conducerea.
Imediat ce a fost anunțat eșecul la limită al votului, parlamentarii din partidul de stânga La France Insoumise (LFI, Franța neînduplecată) au cerut „Demisia!” premierului Elisabeth Borne și au afișat pancarte pe care scria: „Demisia!”: „Ne vom întâlni în stradă”.
„Nimic nu este rezolvat, vom continua să facem tot ce putem pentru ca această reformă să fie trasă înapoi”, a declarat presei șefa grupului parlamentar LFI, Mathilde Panot.
Tulburări violente au izbucnit în ultimele zile în întreaga țară, iar sindicatele au promis că își vor intensifica acțiunile de grevă, lăsându-l pe Macron să se confrunte cu cea mai periculoasă provocare la adresa autorității sale de la revolta „vestelor galbene” de acum mai bine de patru ani.
O nouă serie de proteste vor avea loc joi
Joi este programată o a noua zi de greve și proteste la nivel național. „Ne vom întâlni din nou joi”, a declarat Helene Mayans, de la sindicatul de stânga dură CGT, la un miting în centrul Parisului. La miting s-au auzit huiduieli după rezultatul votului și scandări de „greve” și „blocadă”. Un reporter Reuters a văzut cum poliția a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor care au încercat să mărșăluiască dincolo de piața în care avea loc mitingul.
Partidele de opoziție vor contesta, de asemenea, proiectul de lege la Consiliul Constituțional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege dacă va considera că se încalcă Constituția, relatează reuters.com.
O a doua moțiune de cenzură, depusă de Raliul Național (RN) de extremă dreapta, a eșuat, de asemenea, după ce a adunat doar 94 de voturi. Alte partide de opoziție au declarat că nu o vor vota.
Liderul extremei drepte Marine Le Pen a declarat că Borne ar trebui să plece. Ea a spus că Macron ar trebui să convoace un referendum privind reforma, dar este puțin probabil să facă acest lucru. „Este surd la ceea ce vrea poporul francez”, a declarat aceasta în fața reporterilor.