Președintele francez Emmanuel Macron a promulgat sâmbătă un proiect de lege extrem de nepopular de creștere a vârstei de pensionare de stat, înfuriind sindicatele care au cerut continuarea lunilor de proteste în masă.
Proclamarea legii în jurnalul oficial al guvernului a avut loc la câteva ore după ce Consiliul Constituțional al Franței a aprobat vineri, printr-o hotărâre, principala creștere a vârstei de pensionare. Legislația, care va împinge progresiv vârsta pentru a beneficia de o pensie de stat de la 62 de ani la 64 de ani, urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie.
„Ne-a trântit ușa în nas”
Proclamarea rapidă a legii a provocat furia sindicatelor care au îndemnat guvernul să aștepte pentru a dezamorsa tensiunile. „Este o decizie total rușinoasă”, a declarat Sophie Binet, șefa sindicatului CGT, la radio Franceinfo. „(Macron) Ne-a trântit din nou ușa în nas”.
Sindicatele i-au chemat pe lucrători să iasă în forță la marșuri cu ocazia Zilei Muncii, de 1 mai. Binet a declarat că alte acțiuni vor avea loc pe 20 și 28 aprilie, în timp ce sindicatele lucrătorilor feroviari au făcut apel la o zi de „mânie” pe 20 aprilie.
Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a minimalizat momentul promulgării, declarând la radio France Culture că executivul francez dorește să discute cu sindicatele despre alte probleme sociale. După ce a fost anunțată decizia Consiliului Constituțional, vineri seară, mulțimile au mărșăluit prin Paris, unii dintre ei dând foc la coșuri de gunoi, în timp ce în orașul Rennes, din nord-vestul țării, intrarea într-o secție de poliție a fost incendiată.
Marcon va ține un discurs luni seară
Ostilitatea publică a crescut de când guvernul, care nu are majoritate în parlament, a impus proiectul de lege în martie fără un vot final. Macron, a cărui invitație adresată sindicatelor pentru o întâlnire marți a fost respinsă, va susține un discurs televizat luni seară, potrivit presei franceze. Biroul președintelui nu a confirmat imediat discursul.
„Nu renunțați niciodată, acesta este motto-ul meu”, a declarat președintele vineri, înainte de verdictul Consiliului Constituțional, în timp ce vizita Notre-Dame la aniversarea unui incendiu care a distrus celebra catedrală din Paris. Președintele și-a pus în joc reputația de reformator pe modificările aduse pensiilor, despre care spune că sunt necesare pentru a evita deficitul de miliarde de euro în fiecare an până la sfârșitul deceniului.
Sindicatele spun că se pot găsi fonduri suplimentare în altă parte, inclusiv prin impozitarea mai mare a celor bogați, pentru a păstra ceea ce reprezintă o piatră de temelie a modelului de protecție socială al Franței. Francois Ruffin, un deputat din partea partidului de stânga LFI, a acuzat guvernul pe Twitter că a proclamat legea pensiilor „precum hoții în noapte”.
Partidele de opoziție au depus o altă ofertă pentru un referendum cetățenesc privind reforma, după ce Consiliul Constituțional a respins vineri o primă propunere în acest sens, scrie Reuters.