Decizia luată ieri în cadrul ședinței de Senat a scandalizat românii. Amendamentul, prin care abuzul și neglijența în serviciu ar fi dezincriminate sub un prag minim de 250.000 de lei (modificat apoi la 9.000), a declanșat un protest în Piața Victoriei din București, unde s-au adunat 500 de persoane. Organizatorii manifestației vor să iasă în stradă și astăzi, de la ora 18.
Ei au în vedere să manifesteze atât în București, cât și în Londra, unde este o importantă comunitate de români. Încurajează, de asemenea, organizarea de proteste în cât mai multe orașe din țară. Se discută și organizarea unei astfel de mișcări în Piața Unirii din Iași.
Protestarii solicită de asemenea o reformă a pensiilor speciale, considerând insuficiente amendamentele stabilite la ședința de ieri.
Îndemnul opozanților „OUG 13 2.0”
Unul dintre organizatorii acțiunilor de protest a postat pe platforma Reddit, într-o comunitate online dedicată românilor. După ce a vorbit despre succesul primei astfel de acțiuni, care a avut loc ieri, utilizatorul Reddit a distribuit link-uri către două evenimente. Unul dintre acestea se desfășoară în București, în Piața Victoriei, iar celălalt la Londra, Romanian Cultural Institute in London. Cel din urmă este realizat sub egida Partidului REPER, filiala din Marea Britanie.
„Veniți cu pancarte! Mesajele sunt clare:
Nu vrem OUG 13 2.0
Ne trebuie reforma pensiilor speciale
Dacă mai sunt alte evenimente in alte orase, va rog lăsați-mi mesaj sau comentariu ca să le adaug.
Vă rog, dați share la eveniment pe FB, Insta, ce mai aveți voi.”
În comentarii, internauții au menționat că acțiuni similare vor avea loc și în orașul Iași, în Piața Unirii. Este posibil ca fenomenul protestelor să se extinde și în alte centre urbane, precum Brașov, Ploiești sau Constanța.
O Europă nemulțumită
Anul 2023 a adus nemulțumiri în toate colțurile Europei față de clasa politică. În Franța, sindicatele protestează de luni întregi împotriva unui proiect de lege care va crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Belgia este și ea luată cu asalt de manifestațiile pompierilor, a căror salarizare este considerată nesatisfăcătoare. Și ei ar putea să se pensioneze mai târziu, chiar la 67 de ani.
În Germania și Italia au avut loc greve ale muncitorilor din domeniul transportului în comun și transportului aerian. În Europa de Est, situația nu este mai roz, ba dimpotrivă. Ultimele săptămâni au văzut Georgia transformându-se într-un cîmp de luptă. Protestatarii au contestat un proiect legislativ care ar fi îndepărtat statul georgian de dezideratul Uniunii Europene, iar politicienii au abrogat în cele din urmă hătorârea. Totuși, animozitățile continuă și în această țară.