După săptămâni de demonstrații, protestatarii iranieni au reușit să forțeze unele schimbări atât de necesare și au împins guvernul să revizuiască multe dintre politicile restrictive care au provocat revolta.
Protestatarii iranieni încep să forțeze schimbarea odată cu desființarea odioasei unități de poliție a moralității. VIDEO
Potrivit site-ului de știri RND, duminică, 4 decembrie 2022, procurorul general al Iranului a confirmat că unitatea detestabilă a poliției morale, însărcinată cu aplicarea, printre altele, a codului vestimentar, a fost desființată.
Moartea lui Mahsa Amini de către poliția morală a fost cea care a scos inițial populația țării în stradă, însă demonstrațiile de protest față de moartea acesteia s-au îndreptat curând împotriva guvernului.
Cotidianul local „Shargh” l-a citat pe procurorul general Mohammed-Jafar Montaseri, care a declarat: „Poliția morală a fost desființată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială.”
Mulți dintre oameni au reacționat cu prudență la acest anunț, nefiind oferite alte detalii în jurul dizolvării unității și nici nu au fost furnizate date pentru desființare.
Organizatorii protestelor au declarat că acesta este doar un prim pas și că: „Femeile trebuie să se poată deplasa peste tot fără să poarte văl. Acesta este doar primul pas.”
Large crowds in Anzali (northern Iran) mourn slain 27-year-old protestor Mehran Sammak, who was killed while honking his car horn. They chant a patriotic slogan, “We will fight, we will die, we will reclaim Iran.”(mijangim, mimirim, Irano pas migirim) pic.twitter.com/4Y4LsABVKn
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour) December 2, 2022
Și totuși, observatorii sunt de părere că desființarea unității nu înseamnă o relaxare a codului vestimentar, pe care guvernul a fost de acord să o analizeze. Nu toată lumea este optimistă cu privire la faptul că schimbarea va veni în această țară musulmană strictă, dar alții sunt încrezători că unitatea de poliție a moralității va fi într-adevăr desființată în viitorul apropiat.
De când au început protestele, multe femei au început să încalce legea, care impune purtarea unui văl și a unei rochii care să ascundă contururile corpului. Protestatarii au început, de asemenea, să critice în mod deschis învățații și liderii religioși, pe care îi acuză de corupție.
Deși guvernul pare să accepte unele dintre cererile protestatarilor, rămâne de văzut, spun analiștii citați de media externă, ce va face în legătură cu numeroasele persoane încarcerate, precum și cum va aborda cele peste 450 de decese deja înregistrate.