La ușa ministrului Muncii sunt sute de oameni care cer venituri decente. S-au adunat în stradă la această oră, deoarece este un amplu protest, politiști, dar și angajați din administrația publică centrală și locală, penitenciare, sport și finanțe.
Vineri, a ajuns la Ministerul Muncii, așa numita caravană a drepturilor sociale, reprezentând Federația Cartel Alfa, după ce s-a oprit pentru mitinguri și în Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, la Palatul Cotroceni sau Ministerul de Finanțe.
Protestatarii sunt nemulțumiți de nivelul salariului minim pe care Guvernul vrea să-l majoreze cu doar 41 lei net, față de cel puțin 100 de lei net, cât cer marile Federații sindicale.
Mai sunt nemulțumiți și de înghețarea veniturile bugetarilor pentru tot anul 2021, la nivelul lunii decembrie a anului 2020. Aceștia mai cer de asemenea și acordarea sporurilor la nivelul salariului de bază actual, indexarea pensiilor cu valoarea inflației, pensii echitabile.
În mare parte, cei care au ieșit în stradă sunt: polițiști dar și angajați din domeniile administrației publice centrale și locale, asistență socială, grefa judiciara, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS.
Protestele polițiștilor au loc după ce au pus deja în practică alte acțiuni. Oamenii legi nu mai aplică amenzi, ci doar avertismente scrise sau verbale, prevăzute în ordonanța privind regimul contravențiilor, din data de 11 ianuarie 2021, iar din data de 18 ianuarie 2021 nu mai verifica persoanele în cazul cărora se impun aceste măsuri și nu mai comunică deciziile de carantinare/izolare. Aceștia nu mai fac ore suplimentare și nu mai asigură permanența de la domiciliu. Polițiștii spun că din data de 25 ianuarie 2021, vor asigura doar urgențele, dacă nu se vor revizui prevederile legale în ceea ce le privește drepturile.
Vor avea loc proteste, în Bucurști, la Ministerul Finanțelor Publice pe 26 ianuarie și 2, 9 și 15 februarie, și la sediilor partidelor de guvernare: PNL, USR+Plus, UDMR pe 10, 17 și 24 februarie, după cum a anunțat Cartelul Alfa.
”Haideţi să punem pe agenda doamnei ministru Turcan problemele reale”
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, susțin într-un comunicat postat vineri pe o rețea de socializare că, Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, ar trebui să renunţe la vânătoarea de asistaţi sociali şi să găsească soluţii pentru faptul că jumătate din contractele de muncă înregistrate în Revisal oferă salarii nete sub 1.600 de lei.
„Haideţi să punem pe agenda doamnei ministru Turcan problemele reale ale pieţei muncii din România. Lăsaţi, doamnă, vânătoarea de asistaţi sociali (da, ştim, sunt probabil câţiva care iau nemeritat ajutorul de 250 lei pe lună)! Fiecare ministru din ultimii zece ani şi-a început mandatul în forţă, arătând cu degetul către aceştia, fără ca la final să-i lase într-o situaţie mai bună pe cei care chiar au nevoie de ajutor”, se spune în postarea organizaţiei sindicale.
Ministrului Muncii i se atrage atenția de către CNS Cartel Alfa, care spune că nu este normal ca, într-un stat european, jumătate dintre contractele de muncă înregistrate să ofere salarii nete de sub 1.600 de lei.
„Uitaţi-vă în schimb la datele din Revisal! JUMĂTATE din contractele de muncă sunt cu salarii nete mai mici de 1600 lei! Vi se pare o situaţie normală? Demnă de un stat social european? Într-o ţară în care costurile de trai se apropie cu paşi rapizi de media din UE. Aveţi soluţii pentru asta? Aveţi de gând în mandatul dumneavoastră să acţionaţi pentru deblocarea negocierilor colective şi restabilirea dreptului la asociere sindicală?”, spun reprezentanţii Cartel ALFA, în mesajul adresat ministrului Muncii, informează Antena 3.