Social

Protest în fața Parlamentului. Ce pretenții au polițiștii

Protest în fața Parlamentului. Ce pretenții au polițiștii

Câteva sute de angajaţi din Poliţie, penitenciare, Ministerul Muncii, sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi alte domenii au participat joi la mitinguri în faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de faptul că Guvernul nu a inclus în bugetul pe anul 2022 majorările salariale prevăzute de Legea salarizării pentru aceste categorii, relatează Agerpres.

Guvernul cere poliţiştilor să aplice legea, dar chiar Guvernul este cel care nu aplică legislaţia prin care trebuie să majoreze salariile poliţiştilor, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), Vasile Zelca, în timpul mitingului la care au participat sindicaliştii din Poliţie.

„Astăzi, toate sindicatele din Poliţia Română, Poliţia de penitenciare, asociaţiile de rezervişti din MAI şi nu numai, desfăşoară un protest comun, având două revendicări: aplicarea în integralitate a Legii 153 din 2017 şi actualizarea pensiilor militare conform Legii 223 din 2015. Noi, în momentul în care am negociat cu Guvernul din 2017, am înţeles că ţara nu are bani şi am acceptat eşalonarea creşterilor salariale pe 4 ani de zile. Iată că în 2021 şi se pare că şi în 2022, Guvernul, indiferent de culoarea politică, nu respectă legea, lege care menţionează clar faptul că pentru a se ajunge în grila din anexa 6 pentru familia ocupaţională din care facem noi parte, este nevoie de 4 ani în care salariul de bază, de funcţie, să fie adus la nivelul prevăzut în grilă. Noi am primit două tranşe şi suntem în urmă cu actualizarea salariului de funcţie. De fapt noi nu cerem acum majorări, noi cerem aplicarea legii, cerem diferenţele prevăzute în anexa 6. Ultima majorare a fost în ianuarie 2020, atunci a fost acordat ultimul sfert, ca să zic aşa, mai sunt de acordat două sferturi, două etape, suntem la jumătatea drumului. Mie Guvernul îmi cere, ca poliţist, să aplic legea; eu aplic legea, dar Guvernul nu o aplică. Noi nu cerem nimic în plus decât respectarea Legii 153 şi aplicarea ei aşa cum a fost votată de Parlament”, a afirmat Vasile Zelca.

Polițiștii nu pot avea altă sursă de venit

Liderul sindical al poliţiştilor a arătat că aceştia nu au dreptul de a avea altă sursă de venit decât salariul de poliţist.

„Noi suntem supăraţi pentru că alte categorii socio-profesionale, cum ar fi parlamentarii, sunt încadraţi în tot pe Legea 153. Astfel, dacă salariul minim pe economie va creşte acum la 2.550 de lei, parlamentarii îşi vor înmulţi coeficientul de salarizare cu 50 de lei. Le creşte automat salariul de bază. Atunci noi ne dorim să se aplice această lege, pentru că aşa a fost construită, aşa a fost votată de Parlament, şi ne dorim aplicarea legii în întregul său cu 1 ianuarie 2022, exact cum scrie în lege. Iar pentru pensionari, pentru rezervişti, Legea 223 spune că la data de 1 ianuarie a fiecărui an pensia se actualizează, se indexează cu inflaţia. De ani de zile nu s-a mai întâmplat acest lucru, iar puterea de cumpărare a pensionarilor din MAI a scăzut. Ştim cu toţii care a fost inflaţia în ultimul an şi ne luptăm şi pentru dânşii, pentru că şi noi într-o zi vom fi pensionari. Nu trebuie să uite nimeni că oamenii care fac parte din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi securitate naţională au cariere profesionale grevate de incompatibilităţi şi interdicţii totale. Noi nu putem avea altă sursă de venit pe timpul carierei, şi atunci statul, automat, trebuie să vină cu o pensie decentă, care să asigure poliţiştilor, militarilor, jandarmilor, pompierilor, un trai decent. Nimeni n-a zis că vrea să se îmbogăţească, dar nici să stăm la mila parlamentarilor şi a guvernelor care vin şi pleacă şi cărora nu le pasă de aplicarea legii”, a menţionat Vasile Zelca.

Vrem să se respecte principiul aplicării legii

Zelca a precizat că protestele vor continua până când Guvernul va aplica prevederile Legii salarizării.

„Fiecare poliţist, fiecare angajat din familia ocupaţională din care facem parte este aşezat pe o poziţie din grilă, sunt foarte multe poziţii şi fiecare trebuie să-şi primească diferenţele la salariul de bază, conform grilei pe care e aşezat. Putem vorbi de sume pe brut între 300 şi 600 de lei, adică pe net vorbim de 170 şi 400 de lei maxim. Nu sunt sume mari, dar aşa este corect, noi vrem să se respecte acest principiu al respectării aplicării legii. Dacă am votat o lege, haideţi să o aplicăm aşa cum a fost votată în 2017. Am înţeles (în 2017, n.r.) că vom ajunge la coeficienţii din grilă în mod etapizat, dar iată că în 2021 nu s-a acordat al treilea sfert şi din ce vedem acum se pare că din ianuarie 2022 nu vom intra în plin în aplicarea legii 153. Vom continua protestele. Ceea ce sindicatele nu au reuşit de-a lungul timpului se pare că politicienii au reuşit: ne-au unit. Cu siguranţă vom găsi şi alte pârgii legale prin care să determinăm actorii politici aflaţi la guvernare să respecte legea”, a precizat Vasile Zelca.