Economic

Protest cu tractoare la Palatul Parlamentului: „Agricultura este lovită din toate părțile! Guvernanților, cu ce v-au greșit fermierii?”

Protest cu tractoare la Palatul Parlamentului: „Agricultura este lovită din toate părțile! Guvernanților, cu ce v-au greșit fermierii?”

Protest cu tractoare la Palatul Parlamentului. Agricultorii ies cu tractoarele să protesteze la Palatul Parlamentului:„Agricultura este lovită din toate părțile! Guvernanților, cu ce v-au greșit fermierii?”

Asociația Forța Fermierilor va organiza miercuri, 26 mai 2021, începând cu orele 12.00, un marș de protest al tractoarelor în jurul Palatului Parlamentului.

Principala solicitare a fermierilor este de a pune agricultura națională între prioritățile strategice ale acestui an și este adresată tuturor parlamentarilor din actuala majoritate și liderilor politici ai partidelor la putere.

Tema acțiunii de protest va fi: “Guvernanților, cu ce v-au greșit fermierii? Subfinanțare cronică: Agricultura, lovită din toate părțile!”

Membrii Asociației Forța Fermierilor își propun ca prin acest protest public să oprească bătaia de joc la care este supus sectorul agroalimentar: subvenții de la bugetul național înjumătățite față de 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, blocajul financiar din sectorul creșterii bovinelor, colapsul sectorului de creștere a porcinelor, problemele noi din sectorul creșterii păsărilor, renunțarea la programul Tomata, excluderea investițiilor în irigații și a celor opt depozite regionale din PNRR, riscul de insolvență pentru fermierii afectați de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor, lipsa unei consultări reale cu fermierii pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027.

Protest cu tractoare la Palatul Parlamentului. Protestul de miercuri, 26 mai 2021, este autorizat de către Primăria Municipiului București și are două componente: între 12.00 – 12.30, deplasare cu tractoarele în jurul Palatului Parlamentului, cu punct de plecare și încheiere parcarea de lângă Academia Română din Calea 13 Septembrie și între 12.30-16.00, protest al fermierilor în fața Palatului Parlamentului în alveola din dreptul Parcului Izvor.

„Acest protest este al tuturor fermierilor români, fie că sunt din sectorul vegetal, fie că sunt din zootehnie. Subfinanțarea cronică a agriculturii este o problemă la nivel întregii țări. Vorbim de securitatea alimentară a României și de viitorul satului românesc. Toți fermierii care doresc să vină la acest protest sunt bineveniți, este important ca mediul asociativ din agricultură să vorbească pe o singură voce. Am ales ca loc al protestului Palatul Parlamentului pentru că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, conform Constituției. Iar acești fermieri, cărora le-a ajuns cuțitul la os, sunt parte a poporului român, și hrănesc acest popor, iar semnalul lor de alarmă trebuie ascultat și, mai departe, găsite soluții pentru rezolvarea problemelor din agricultură”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Revendicările membrilor Asociației Forța Fermierilor nu au conținut politic

Respectăm actuala majoritate parlamentară, îi vom cere doar, răspicat, să îi respecte pe fermierii români și, deopotrivă, pe consumatorii români. Nu vom permite niciun moment, la protestele ce vor fi organizate, transmiterea de mesaje politice, indiferent că vor veni de la Putere sau din Opoziție.

Asociația Forța Fermierilor a organizat, în 18 și 22 februarie 2021, două acțiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public împotriva neincluderii în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Asociația Forța Fermierilor, acționând sub sloganul „Agricultura în ofensivă”, este cea mai dinamică organizație profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătățile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociația Forța Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică.

Sursă FOTO: Agrointel