Social

Protejarea urechilor copiilor în timpul călătoriilor cu avionul se poate face respectând anumite “reguli”

Protejarea urechilor copiilor în timpul călătoriilor cu avionul se poate face respectând anumite “reguli”
Foto: crestemsicalatorim.com

Întrucât ne aflăm la începutul sezonului de concedii, perioadă în care destul de multe familii călătoresc cu avionul, o atenție deosebită trebuie sa o acordăm copiilor pe toată durata călătoriei aeriene, în sensul de a-i proteja de barotrauma urechii.

Dar ce putem face, concret, pentru a proteja copiii de barotrauma urechii?

În acest sens, un medic de familie din Sibiu, respectiv Dr. Egri Eduard, a explicat ceea ce trebuie să facem în scopul prevenirii unei astfel de afecțiuni la copii în timpul zborului cu avionul.

Astfel, pe pagina sa de Facebook, Dr.Egri Eduard, a explicat următoarele:

 “1. În primul rănd trebuie să ne asigurăm că nasul lor este bine curățat mai ales înainte de decolare sau aterizare, iar dacă nu este, trebuie toaletat riguros cu ser sau apă de mare și eventual aspirat.

  1. Alăptarea sau suptul unui biberon ajută sugarii, la cei mai mari de un an se poate folosi suzeta sau oferirea unor alimente solide (biscuiți, etc)
  2. Pentru a încuraja înghițirea frecventă, mestecatul de gumă sau suptul de bomboane, jeleuri etc ajută copiii mari dar și adulții deopotrivă.
  3. Copiii cu probleme cronice la nivelul căilor respiratorii superioare cum ar fi polipii, rinita cronică alergică etc pot beneficia de tratament antihistaminic oral și tratament local conform recomandării medicului, administrat înainte de zbor”.

Ce este, de fapt, barotraumatismul urechii, cum se manifestă și ce tratament necesită

Barotraumatismul reprezintă afecțiunea urechii,  deter­minată de variațiile mari și bruște de presiune atmosferică, survenite de obicei în zboruri cu aeronave, deplasări cu telecabine de mare viteză și/sau la diferențe mari de altitudine ori la scufundări, potrivit medichub.ro

Mecanismul fiziopatogenic care stă la baza acestei afecțiuni constă în apariția de con­gestie și micro­he­mo­ragii la nivelul membranei timpanice și al mucoasei urechii medii, cu iritarea consecutivă a terminațiilor nervoase fine de la nivelul timpanului și apariția otalgiei, simptom care domină tabloul clinic.

Ca și tratament de primă intenție, instilațiile auriculare cu soluții otice de antiinflamator și analgezic permit obținerea rapidă a ameliorării simptomatologiei, fără efecte sistemice.

În caz de perforare spontană a timpanului cauzat de barotraumatism, se impune  un tratament de spe­cialitate și prevenirea distrugerii chimice a urechii in­ter­ne prin administrarea locală de antibiotice ototoxice.

De asemenea, evaluarea audiologică este necesar a se efectua pentru a detecta o posibilă afectare a urechii interne de către barotraumatism.