Luna iunie este sezonul salcâmului. Puțin sunt cei care știu că florile salcâmului, folosite la prepararea multor delicatese, sunt remedii incontestabile în tratarea a zeci de afecţiuni. Leacurile preparate din florile şi din scoarţa arborelui, folosite sub formă de infuzie, decoct, pulbere, tinctură sau de ulei esenţial au efect sigur în tratamentele pe termen lung.
Proprietăţile secrete ale florilor de salcâm. Tratează zeci de afecțiuni
Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile cauzate de emoţii şi chiar disfuncţiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din exoticele flori de salcâm. Uite ce puteri terapeutice au florilor de salcâm:
Preparatele obţinute din florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul sistemului nervos central şi al musculaturii netede gastrice. De aceea, remediile din aceste flori sunt indicate în dureri abdominale, arsuri la stomac, gastrite hiperacide, boala de reflux şi în ulcerul duodenal declanşate de stres.
- Calmează tusea convulsivă
Ceaiurile din flori de salcâm sunt un remediu excelent în cazurile de tuse convulsivă, dar şi în tusea cauzată de crizele de astm, deoarece florile au efecte antispastice şi bronhodilatatoare. În astfel de afecţiuni sunt indicate infuzii (preparate dintr-o linguriţă de flori şi o cană de apă fierbinte). Ceaiul se lasă la infuzat 10-15 minute; se bea fierbinte şi îndulcit cu miere. - Linişteşte stările de mânie
Terapia cu aromatele flori de salcâm linişteşte accesele de mânie şi de iritare, stările de anxietate şi de depresie psihică prelungită. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcâm se recomandă şi în tulburări de echilibru sau de vedere.
Opinia lui Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
„Toate beneficiile oferite de preparatele din salcâm, care menţin starea de sănătate, se datorează compoziţiei chimice complexe a salcâmului ce conţine numeroase substanţe active: taninuri, glucide, substanţe mucilaginoase, acaciină şi ulei volatil. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilităţii, pentru un somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie.
Mai mult, preparatele din flori de salcâm sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor digestive şi în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă. Nu în ultimul rând, delicioasa miere de salcâm are efecte calmante şi cicatrizante, este tonică pentru sistemul nervos şi creşte imunitatea generală a organismului”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.