Codul Fiscal va suferi revizuiri semnificative, ceea ce nu este o veste tocmai bună pentru românii care dețin proprietăți imobiliare și vor să le vândă în curând. Guvernanții vor să adopte noi taxe și impozite de stat, inclusiv o taxă pe valoarea adăugată (TVA) care ar putea reprezenta 9% din costul total al tranzacției.
În prezent, este vorba doar de un simplu proiect care a fost creat cu intenția de a modifica încă o dată Codul Fiscal, de data aceasta prin introducerea unor taxe și impozite suplimentare pentru românii care vor să vândă imobile. Astfel, înainte de a începe procedura de vânzare-cumpărare, ar fi necesar să se plătească statului o nouă taxă diferențiată, care ar fi determinată de perioada de timp în care fostul proprietar a deținut imobilul. La acest nou impozit s-ar adăuga acum o taxă pe valoarea adăugată, cu o cotă estimată la 9%.
Cresc taxele
Deoarece este vorba de o scară descrescătoare în funcție de perioada de timp în care proprietarul a deținut terenul și/sau clădirea, impozitul diferențiat care ar fi adăugat la cerințele Codului fiscal ar fi, prin urmare, calculat într-un mod foarte simplu. În cazul în care o persoană fizică ar deține aceasta din urmă și ar avea în vedere vânzarea ei, ar trebui să fie avertizată că, dacă aceste impozite ar fi aplicate, ar trebui să plătească un impozit special de până la 5% dacă a deținut proprietatea timp de trei ani sau mai puțin.
Cum vor arăta taxele
În plus, impozitul va fi disproporționat, sau va scădea la 3%, dacă perioada de timp este mai mare. Deoarece ar fi adăugată la o rată obișnuită de 9%, taxa pe valoarea adăugată este independentă de toți ceilalți factori.
În actualul proiect de modificare a Codului Fiscal se menționează și un impozit la prima tranzacție de până la 5% aplicat la prețul de vânzare, însă suma de 600.000 de lei va fi scăzută ulterior. În plus, în cazul în care prețul de vânzare este mai mic decât cel stabilit prin studiul de piață, impozitul va fi calculat folosind în schimb această valoare, iar deducerea inițială de 600.000 de lei va fi făcută din nou.
Potrivit click.ro, taxa pe valoarea adăugată se percepe la livrarea unei clădiri și a terenului aferent, indiferent dacă acestea vor fi utilizate ca unitate pentru bătrâni și pensionari, cămin pentru copii sau unitate de recuperare post-medicală.