Lifestyle

Propolisul – miracolul creat de albinuțe. Ce beneficii are acest medicament al naturii!

Propolisul – miracolul creat de albinuțe. Ce beneficii are acest medicament al naturii!

Propolisul – miracolul creat de albinuțe. Ce beneficii are acest medicament al naturii! Propolisul este o substanță rășinoasă, balsamică, galben-maro, maro-verde, maro sau chiar aproape neagră, în funcție de originea sa botanică.

Are un gust picant, adesea amar și un miros plăcut, foarte aromat.

Termenul de propolis provine din grecescul pro polis. „Pro” înseamnă în fața orașului și „polis”. Etimologia sa face aluzie la unul dintre scopurile propolisului și trebuie să fie calea naturală de apărare a stupului împotriva oricărui posibil inamic.

Propolisul – miracolul creat de albinuțe. Albinele în sine sunt cele care determină utilizarea propolisului în stup, în funcție de nevoile lor.

Ce este propolisul?

Propolisul provine din rășina obținută de albine din mugurii și scoarța anumitor copaci, precum plop, castan, pin, salcie, brad și mesteacăn, amestecate cu secreții din unele dintre glandele albinelor și, prin urmare, cu salivă, ceară și polen în proporții diferite în funcție de scopul căruia îi sunt destinate în stup.

Este colectat din stupi prin răzuire sau prin capcane, ultimul sistem fiind cel care oferă cea mai bună garanție a calității produsului și a unei contaminări mai reduse. Recoltarea se face înainte de debutul iernii în regiunile temperate și, în climatele tropicale, la începutul sezonului ploios, când propolizarea este cea mai activă.

Producția anuală de propolis variază între 10-300 g / stup și depinde de varietatea albinelor, de climă, de floră și de dispozitivul de colectare utilizat.

Propolisul este util nu numai albinei, ci și omului. Încă din cele mai vechi timpuri, propolisul a fost utilizat empiric în vindecarea rănilor și în tratarea cavităților și infecțiilor gurii și gâtului, datorită activității sale antiseptice și bactericide.

În zilele noastre, noile tehnologii permit o mai bună înțelegere a compoziției sale și descoperă noi utilizări în diferite domenii de aplicare. Interesul industriilor farmaceutice, cosmetice și alimentare pentru acest produs se concentrează pe unele dintre activitățile sale, care au fost confirmate după ani de cercetare. Printre cele mai notabile sunt următoarele:

Antibacterian

Propolisul este activ împotriva celor mai frecvente microorganisme patogene (Salmonella, Shigella, Staphylococcus aureus, Streptococcus-hemolytic, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Escherichia coli etc.), chiar și împotriva unor rezistente la antibiotice (Streptococcus piogenesis).

Acest efect este exercitat în principal de flavonoide, cum ar fi galangina și pinocembrina, și acizii fenolici, acidul cafeic și ferulic, prezenți în el.

Antivirale

Propolisul exercită un efect inhibitor împotriva virusului gripal și a herpesului Zoster, printre altele. Flavonoidele sale, în special apigenina, acacetina și pectolininarigenina, derivate din mugurii de plop și mesteacăn, au demonstrat o bună activitate antivirală.

Antifungic și antiprotozoal

Este capabil să inhibe atât creșterea ciupercilor (Candida albicans și Tricophyton verrucosa), cât și a unor protozoare (Trichomonas vaginalis, Giardia lamblia, Trypanosoma cruzi etc.)

Antiinflamator

Activitatea sa antiinflamatoare este strâns legată de inhibarea enzimelor implicate în degradarea țesuturilor. Unele dintre componentele propolisului, cum ar fi acidul cafeic, exercită efecte antiinflamatorii acționând asupra producției de eicosanoizi, substanțe implicate în procesele inflamatorii.

Vindecarea

Multe studii confirmă calitățile sale excelente ca agent antiseptic, astringent și de restructurare a țesuturilor.

Antioxidant

Propolisul este o sursă naturală excelentă de antioxidanți, datorită conținutului său ridicat de flavonoizi, recunoscuți ca fiind cele mai puternice molecule antioxidante din natură. Antioxidanții previn oxidarea lipidelor, reducând riscul bolilor cardiovasculare și, de asemenea, neutralizează radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară.
Imunomodulator.

Poate fi atât imunostimulator, cât și imunosupresor. Favorizează fagocitoza și formarea de anticorpi și crește indirect rezistența globală împotriva infecțiilor în general.

Propolisul este un produs foarte complex, deși este practic inofensiv și nu produce efecte secundare, cu rare excepții, în care poate provoca somnolență, uscăciunea gurii sau reacții alergice.

Chiar și așa, este recomandabil să urmați sfatul unui profesionist în domeniu. S-a dovedit a fi perfect compatibil și chiar complementar cu alte practici terapeutice.