Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, se confruntă cu decizia preşedintele în exercițiu, Igor Dodon. Acesta a anunțat că va constesta rezulta scrutinului de ieri din Moldova.
Igor Dodon contestă rezultatele scrutinului
Igor Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu, dar a anunțat că va contesta rezultatele scrutinului, deoarece ar fi existat mai multe încălcări. Într-o declarație de presă, el a făcut referire la cazuri de îngrădire a dreptului la vot pentru cetățenii din stânga Nistrului și a invocat presupuse nereguli la transportarea alegătorilor în secțiile din Europa.
Igor Dodon a subliniat că până pe 24 decembrie este preşedinte în exercițiu, cu toate atribuțiile constituționale. El și-a exprimat încrederea că va exista și o majoritate parlamentară care să susțină guvernul.
Totodată, Igor Dodon a anunțat o rundă de consultări cu grupurile parlamentare și a avut deja o întrevedere cu deputații din partidul său și, cel mai probabil, va reveni oficial în fruntea Partidului Socialiștilor.
Maia Sandu vrea să repună Republica Moldova pe calea Europeană
Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, promite reformarea clasei politice și combaterea corupției, pentru a repune statul pe calea europeană.
Oprirea schemelor de corupție, a furturilor din bani publici și reformarea clasei politice sunt prioritățile anunțate de preşedintele ales, Maia Sandu. Ea a anunțat că după învestirea sa în funcția de preşedinte va demara consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova.
Maia Sandu s-a pronunțat pentru o politică externă și internă care să depășească dezbinarea societății și să apropie Republica Moldova de standardele Uniunii Europene.
Urmează o perioadă turbulentă pe scena politică din Moldova
Rezultatul alegerilor prezidențiale reprezintă o victorie morală a forțelor pro-europene, care își doresc o schimbare autentică în Republica Moldova, apreciază comantatorii politici de la Chișinău. Totodată, experții cred că urmează o perioadă turbulentă în politica internă din Republica Moldova, unde nu există o majoritate parlamentară, însă cele mai multe voturi în legislativ le dețin socialiștii lui Dodon sprijiniți de Rusia.