Actual

Proiectul Neptun Deep își ia avânt. Marcel Ciolacu este optimist

gaze naturale Marea Neagră Neptun Deep
Credit imagine: România TV

Proiectul Neptun Deep este o inițiativă de exploatare a gazelor naturale din zăcămintele Domino și Pelican Sud. Acesta va fi cel mai amplu astfel de demers din zona românească a Mării Negre.

Inițiatorii sunt OMV Petrom și Romgaz, a căror investiție comună a ajuns la 4 miliarde de euro. Producția estimată este de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar prima sondare va avea loc, conform planificării, în 2027.

Cele mai recente investiții din cadrul Neptun Deep

Ieri, OMV Petrom a semnat un contract de investiție de 1,6 miliarde euro în vederea proiectării, construcției și punerii în funcțiune a sistemului de sondare pentru Neptun Deep.

„OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, a semnat cu Saipem S.p.A. şi Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro”, se arată în comunicatul pe care l-a transmis compania de exploatare și distribuție a gazelor naturale.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, și-a transmis entuziasmul față de proiectul care se află în desfășurare. Conform premierului, această inițiativă este un pas pentru „securitatea energetică a țării”.

„Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep. Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de dezvoltare a Proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027. «Acest proiect strategic pentru România va contribui la securitatea energetică a țării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană», a afirmat prim-ministrul”, se mai arată în comunicat, care a fost citat de Digi24.

Necesitatea securității energetice

Problema securității energetice, în special în ceea ce privește gazele naturale, este de interes pentru toate țările europene, în special de la invazia Rusiei în Ucraina. În acel moment, statele dependente de gazele furnizate de Moscova au început să întreprindă demersuri pentru a dobândi independența energetică. În cazul României, doar 10% dintre gazele naturale proveneau din Rusia, însă a existat un impact semnificativ asupra prețurilor la energie. Succesul proiectului Neptun Deep ar putea să transforme România într-un hub energetic, atât conform planificării care a fost făcută de Romgaz și OMV Petrom, cât și pe baza declarației lui Marcel Ciolacu.