Lifestyle

Proiecțiile de lumini unice, potecile din fibră de sticlă, sculpturile și culorile fac ca Peștera Fundata să fie una deosebită

Proiecțiile de lumini unice, potecile din fibră de sticlă, sculpturile și culorile fac ca Peștera Fundata să fie una deosebită
mihainicula.ro

Una dintre cele mai moderne şi mai frumoase din Europa de Est, peştera Fundata are câteva caracteristici care o fac unică la noi în ţară.

Peştera Valea Cetăţii (Fundata) se află la o altitudine de 790 de metri și la o distanță de 3 kilometri de Râşnov, pe drumul spre Poiana Braşov. Aceasta a fost descoperită în urmă cu 60 de ani, dar abia din anul 2010-2011 a fost amenajată pentru turişti.

FOTO mihainicula.ro

Cum a fost „desfundată” această peșteră

Ascunsă de bolovani, pietriș și aluviuni (care au alunecat de pe munte și au înfundat Valea Cetății Rasnovului), inundată de furtunile dese, carascteristice Vârtejului Dracului (denumirea populară a zonei), peștera nu a fost vizibilă până în anul 1949, când o „explozie” acvatică a îndepărtat umplutura care o astupa, astfel că  a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata.

Până în anul 2011, accesul în peșteră era foarte anevoios

Înainte de anul 2011 în peșteră intrarea se făcea doar pe burtă. Dar cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se putea admira în toată splendoarea ei.

Intrarea veche a peșterii/ FOTO wikipedia.org

Deși cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în „Sala Mare” stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime. Din „Sala Mare”, cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi. În general, pereții peșterii sunt acoperiți cu scurgeri de calcit.

FOTO wikipedia.org

Începând cu anul 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) a fost parțial introdusă în circuitul turistic.

Intrarea nouă a peșterii/ FOTO wikipedia.org

Peștera dispune de:

  • locuri de acces pentru vizitatori
  • trotuare
  • balustrade
  • pasarele
  • bare de protecție
  • scări
  • un sistem de iluminat in interiorul peșterii

Peștera Fundata a fost reamenajată în anul 2010, folosindu-se tehnologii unice în  România, printre care și un sistem unic de iluminat cu LED-uri, folosit tocmai în ideea de nu deranja ecosistemul și coloniile de lilieci care și-au făcut casa aici.

Potecile sunt realizate din fibra de sticlă pentru a fi sigure și „invizibile”. Lumina, reflexiile pe care micile lacuri le formează elimină sentimentul claustrofob de peștera și crează un peisaj feeric, de poveste…

De asemenea, Sala Mare este uimitoare prin frumusețea naturală, prin decorul splendid la care natura a lucrat sute de ani.

Formațiuni de calcar alb, stalactite, sculputuri în piatră și culori deosebite încântă orice turist care intră în această peșteră unică.

FOTO wikipedia.org

Trebuie subliniat și faptul că acustica face ca această peșteră să fie și mai deosebită, motiv pentru care, în această peșteră  Filarmonica din Brașov organizează concerte fără nici un amplificator, fără nici un sistem de sunet.

Pentru ca turistii să aibă parte de o experiență unică, o firmă privată a investit la obiectivul speologic 300.000 de euro: un spectacol de lumini este proiectat pe stalactite si stalacmite sau se țin chiar concerte simfonice.

„Aceasta investiție privată completează lanțul de obiective turistice create la Rasnov – Cetatea, trambulinele și pistele de biatlon, Biserica Evanghelică, etc.”, a spus primarul Adrian Vestea.

Infiltrațiile de apă din peștera Valea Cetății (Fundata)  sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază în funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii.

Într-o primă fază, peștera de pe Valea Cetății a avut galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.

În anul 2000, peștera a fost declarată ,,zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii”

Potrivit “Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate” peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii.

Cât timp durează vizitarea peșterii

Un tur al peșterii durează aproximativ 20 de minute, dar nu înseamnă doar privitul pe pereți.

„Turiștii vor avea la dispoziție un ghid care le va spune o istorie a formării ei, ce s-a întâmplat în 1949, cum a fost reamenajată. Vom oferi și un spectaculos joc de lumini, pe măsură ce turiștii înaintează în peșteră”, a precizat custodele Victor Puiu.