Echipa Ministerului Sănătății a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Ideile se materializează treptat sub supravegherea strictă a ministrului sănătății, Alexandru Rafila.
Proiecte pe cale să se materializeze. Vom avea 25 de spitale noi cu bani din PNRR. Ce spune Ministerul Sănătății
Prin aplicarea criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, din cele 42 de dosare eligibile, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții în limita bugetului aferent PNRR. Lista finală va fi pusă în transparență decizională în luna ianuarie și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției Infoactual.
Echipa Ministerului Sănătății a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare.
Lista celor 42 de obiective de investiții eligibile a fost publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR.
Trei obiective de investiții au fost respinse pentru că au depășit bugetul maxim de 199.99 milioane de Euro/proiect, aferent finanțării din PNRR, conform Hotărârii Guvernului nr. 1237/2022.
Acestea vor putea fi finanțate din alte surse bugetare. Un obiectiv a fost respins pentru că nu se regăsea în lista predefinită de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul Guvernului precedent (Guvernul Cîțu) și aprobată de Comisia Europeană. Din lista predefinită de 49 de obiective, pentru patru nu au fost depuse solicitări de finanțare, se arată în comunicatul dat.
Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății, citate de media, printre cele 25 de unități spitalicești care au șanse mari de a fi finanțate prin PNRR se numără Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. CC Iliescu” București, Institutul Regional de Oncologie din Timișoara și Centrul chirurgical cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, acestea având punctaj maximal în evaluarea preliminară efectuată de echipa Ministerului Sănătății.
Investiția „Infrastructură spitalicească publică nouă” se referă la finanțarea parțială a construirii a minim 25 de spitale sau unități sanitare noi. Prin această investiție se va asigura inclusiv dotarea spitalelor sau a unităților sanitare nou construite cu echipamente medicale, cum ar fi următoarele:echipamente pentru departamente specifice și generale pentru salonul de chirurgie, cameră de tratament, camere de izolare, inclusiv pentru boli infecțioase și unități de arși, camere pentru pacienți, centre de îngrijire, unități pentru personalul medical, camere de medicație, camere de pregătire curate, camere de terapie intensivă, camere de izolare pentru terapie intensivă, spații de reabilitare, spații de gestionare a deșeurilor și de depozitare, echipamente de urgență și de resuscitare și aparatură medicală precum paturi, unități de decontaminare, echipamente IT, cărucioare de urgență, defibrilatoare, pompe de perfuzie, sisteme de monitorizare fiziologică, inclusiv consolă centrală, sisteme de monitorizare fiziologică pentru îngrijiri acute, ventilatoare pentru unități de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general.