Deficitul de personal din Poliția Română atrage după sine unele modificări în Statutul Polițistului. Nu vor mai avea voie să-și schimbe postul timp de 5 ani și nici să aibă tatuaje în locuri vizibile, dacă ultimul proiect propus va fi aprobat.
Proiect: Femeile cu sprâncenele tatuate nu vor mai avea voie în Poliție
La nivelul țării sunt disponibile 15.000 de posturi – un număr considerabil, având în vedere având în vedere că în ultimul deceniu tot au fost desființate din funcții, sub diverse pretexte. Iar faptul că puținii tineri care intră în sistem sunt „migratori” accentuază problemele cu personalul. Aceștia cer ca după scurta perioadă de șase luni sau un an, cât îi obligă legea să stea, în care învață de la cei experimentați, să fie mutați mai aproape de casă.
Ce propun parlamentarii
Ca urmare, a fost demarat de curând un proiect semnat de 38 de parlamentari PSD și PNL prin care se dorește modificarea Statutului polițistului. Aceștia propun măsuri drastice pentru a-i convinge pe polițiști să stea pe posturile unde au fost alocați. Printre acestea, obligativitatea de a nu-și schimba postul pentru 5 ani. În prezent, un agent este obligat să nu plece timp de 6 luni, iar un ofițer timp de 1 an. S-a observant, în ultimii ani, că, la nivelul țării, cei mai interesați de o carieră în poliție sunt tinerii din Dolj, Gorj, Argeș.
Parlamentarii au analizat situația și consideră că mutările la cerere depuse de polițiști au scos din vistieria ministerului în jur de 8 milioane de euro, sumă destinată acoperirii cheltuielilor pentru plata indemnizației de chirie și transportul spre locul de muncă. Ei au propus realizarea unei aplicații informatice, la care să aibă acces angajații, în sistem internalizat, prin care să se poată realiza acest tip de mutare fără să se aștepte anual să li se aprobe raportul de mutare în unitatea aleasă.
O altă modificare propusă vizează înăsprirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească un polițist care vrea să acceadă pe o funcție de conducere. În prezent, pentru unele posturi, este suficient ca polițistul să aibă o vechime de trei ani în sistem, ceea ce este prea puțin, consideră parlamentarii. Aceștia mai consideră că cei care vor să fie polițiști nu au voie să aibă tatuaje la nivelul feței, gâtului sau în alte locuri vizibile.
Ce spun sindicaliștii
Propunerile au fost avizate, la sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul Comisiei Sociale, dar sindicaliștii nu văd cu ochi buni modificările propuse.
„În cazul în care de la recrutare candidatul ar opta pentru un județ anume, atunci din start și-ar asuma acel post, iar, practic, această modificare nu face decât să creeze haos în rândul polițiștilor care și în actualul context sunt puși să lucreze departe de familii. De altfel, în expunerea de motive, inițiatorul a considerat în mod eronat că în forma actuală – prin posibilitatea modificării raporturilor de serviciu prin mutare după șase luni – se accesează excesiv compensația de chirie și se creează un consum din bugetul MAI. Nimic mai fals decât atât, întrucât și la acest moment sunt mulți colegi care depun rapoarte de mutare la cerere, invocând că prin aprobare instituția va realiza economii, prin simplul fapt că nu va mai fi nevoită să le deconteze compensația de chirie sau cheltuielile de transport. Însă și în aceste condiții mutarea le este refuzată”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Europol, potrivit cugetliber.ro.
Problema tatuajelor, cuprinsă în modificări
Legat de problema tatuajelor, sindicaliștii atrag atenția că aceasta va reprezenta o piedică pentru multe tinere care și-au tatuat sprâncenele. „Propunerea formulată este lipsită de claritate și poate genera interpretări care pot reprezenta discriminare. În acest sens, exemplificăm doar situația candidaților femei care vor avea cercei, care se circumscriu sintagmei elemente ornamentale sau care și-au aplicat tratamente de micropigmentare sau de tatuare a sprâncenelor, care se circumscriu sintagmei tatuaje temporare, inserate sau implantate, nu vor putea să mai candideze.”, a mai spus sindicalistul Cosmin Andreica.
În cadrul MAI, această condiție a fost eliminată complet pentru pompieri, aspect care a dus la o creștere a bazei de selecție pentru concursuri/examene și a generat plusvaloare, fiind esențiale doar cunoștințele și aptitudinile concurenților, nu aspectul unor tatuaje aplicate. De asemnea, nici în statele din Europa și SUA nu se ține cont de tatuaje, ci de pregătirea și capacitatea polițistului.
Alte interdicții, cuprinse în regulamentul de conduită al polițiștilor, dar care sunt încălcate frecvent, se pot remarca în imaginile de mai jos: