Inițiativa „Programul Tomata” vine cu vesti bune pentru agricultorii români. Aceștia vor beneficia de o alocare financiară în valoare de 1.000 de euro în cadrul ciclului II de producție.
,,În această perioadă, se estimează că agricultorii au finalizat procesul de valorificare a producției. Și au depus documentele necesare la Direcțiile Agricole Județene. Se centralizează acum sumele destinate plăților, iar începerea plăților efective este iminentă”, a subliniat consultantul Andra Popescu.
1.000 de euro prin „Programul Tomata”
Se estimează că tranșa de 1.000 de euro pentru ciclul II de producție va fi inițiată în jurul datei de 15 februarie. Fermierii specializați în culturile din sere și solarii se așteaptă la plăți începând cu luna curentă.
Producătorii de legume care primesc ajutorul de minimis în valoare de 1.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați se pregătesc să beneficieze de aceste fonduri în această lună, conform termenului legal de începere a plăților stabilit pentru 26 februarie 2024.
Direcțiile Agricole Județene (DAJ) sunt responsabile de implementarea Programului de minimis la legume în Ciclul II. Aceste instituții desfășoară controale la fermierii care au depus cereri de înscriere în acest program.
,,DAJ Dolj, împreună cu APIA Dolj, desfășoară activități de verificare în teren, în comuna Moțăței. Pentru a confirma îndeplinirea condițiilor prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 846/2023 de către fermierii înscriși în Programul de minimis la legume Ciclu II”, a anunțat instituția pe pagina sa de Facebook.
Sprijinirea producătorilor
Aceste verificări sunt efectuate în temeiul notificărilor primite de la beneficiarii plăților. Acoperind toate județele în care legumicultorii au depus cereri pentru a primi suma de 1.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați, conform prevederilor programului.
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 37,6 milioane de euro propusă de România. Această schemă are ca scop sprijinirea producătorilor de tomate și usturoi afectați de conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Ajutorul constă în acordarea de granturi directe cu valoare limitată pentru producătorii de tomate în sere și usturoi până la 30 iunie 2024. Limita este de 280.000 de euro per beneficiar.
Comisia a apreciat că această schemă este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia perturbările economice, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, conform romaniatv.net.