Actual Social

Programul „Rabla” se divide: Apar Rabla Local și Rabla Plus. Mai multe posibilități de cumpărare

Programul „Rabla” se divide: Apar Rabla Local și Rabla Plus. Mai multe posibilități de cumpărare
evz.ro

Românii care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi un stimulent în valoare de 3.000 de lei, în cadrul unui nou program Rabla, se arată într-un proiect pus în dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Inițial s-a anunțat că în luna mai 2022 va fi lansat un nou program Rabla, numit, în mod neoficial, Rabla Local.

Ce prevede acest nou program, diferit de celelalte 2 deja existente

Banii obținuți de la stat prin cele 2 programe în derulare trebuie folosiți tot în scopul achiziției de autoturisme, fiecare program cu anumite specificații, respectiv:

  • “Rabla Clasic”, prin care se pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante,
  • Rabla Plus”, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

Spre deosebire de programele Rabla precizate anterior, conform noului program, sumele de bani vor putea fi cheltuite fără a avea obligația să-i folosească pentru a cumpăra o nouă mașină.

Concret, prin acest program nou, Rabla Local, casarea unei mașini mai vechi de 15 ani va aduce 3.000 de lei proprietarului, acesta NEFIIND obligat să folosească banii pentru a cumpăra o mașină nouă, ci va putea să-i folosească după bunul plac.

Un alt aspect care diferențiează programul Rabla Local de celelalte două programe Rabla se referă la faptul că acest nou program de casare a mașinilor vechi se adresează persoanelor fizice. Prin urmare, firmele nu vor putea fi beneficiare ale programului Rabla Local, așa cum în cazul Rabla Clasic și Rabla Plus.

Dar, pentru ca programul “Rabla Local” să poată deveni funcțional curând, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care conține ghidul de finanţare a acestuia.

Cui ar trebui să sa adreseze românii pentru a beneficia de resursele prevăzute în noul program

Cei care vor dori să-și caseze mașina veche, conform proiectului de ordin, vor trebui să se adreseze primăriei de domiciliu, aceasta fiind instituția de la care vor primi stimulentul.

Ce condiții ar trebui să îndeplinescă viitorii beneficiari ai programului Rabla Local

Potrivit bugetul.ro, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească anumite condiții pentru a putea solicita stimulentul pentru casare și anume:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Când va începe programul Rabla Local

Potrivit anunţului făcut în data de 05.06.2022, într-o conferinţă de presă, de către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, programul Rabla Local începe din 1 iulie 2022.

„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale. Un program Rabla Local care va scoate sute de mii de maşini vechi din circulaţie. Vom asigura o primă de cel puţin 3.000 de lei pentru maşinile casate fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi”, a declarat Barna.

„Azi dimineaţă am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, n.r.) despre reţeaua naţională de staţii de încărcare. Aici, veştile bune vin şi din partea Ministerului Dezvoltării, pentru că de acolo vor fi finanţate peste 15.000 de staţii de încărcare până în 2026, prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.). Noi am pus, astăzi, în consultare publică, Ghidul pentru următorul apel de proiecte din partea autorităţilor publice locale pentru staţiile de putere normală sau mică”, a mai spus ministrul.