Actual

Programul Rabla Local 2023 e la mare căutare. Câți bani poți primi

Rabla Sursa foto Kanal D
Credit imagine: Kanal D

Rabla Local 2023 este un program așteptat cu mult interes de primării, dar și de cetățenii care au mașini mai vechi de 15 ani și venituri insuficiente. Deși entuziasmul primăriilor a încetinit după deschiderea programului, bugetul alocat programului a fost folosit în totalitate. Astfel, 515 primării s-au înscris. Următorul pas este ca cetățenii să poată să-și depună înscrierile individuale.

Amintim că fiecare primărie doritoare putea să înscrie până la 5.000 de vehicule în prigramul Rabla Local. Majoritatea celor care au ales numărul maxim au fost așezările cu statut de municipiu. Așadar, marile orașe ale României vor „scăpa” de mai multe vehicule uzate și poluante. Fiecărui cetățean participant i se va da suma de 3.000 de lei, dintre care 2.400 vin de la Fondul pentru Mediu, iar 600, de la primăria orașului de care acesta aparține.

Pasul al doilea: cetățenii

Cei care au mașini mai vechi de 15 ani le pot da spre casare în cadrul programului. De asemenea, trebuie ca norma de poluare a vehiculului respectiv să fie Euro 3 sau mai mică de-atât. Desigur, în privința acordării stimulentului financiar, se merge pe principiul primului venit: fiecare unitate administrativă poate acorda beneficiile Rabla Local pentru un număr de maximum 5.000 de proprietari de „rable”. Beneficiarii nu sunt obligați să-și cumpere o altă mașină cu ajutorul banilor pe care-i primesc de la stat și primărie. Pe de altă parte, ei trebuie să-și deschidă un cont separat în care să încaseze fondurile înainte de a depune solicitarea.

Această etapă a programului mult-așteptat va începe în curând. De asemenea, este posibil ca și mai multe administrații să poată primi bani în viitorul apropiat, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

La ce se pot aștepta primăriile și localnicii

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis printr-un comunicat mai multe lucruri. În primul rând, oficialul a recunoscut succesul programului și posibila nevoie a unei rebugetări, astfel încât un număr și mai mare de unități administrativ-teritoriale va putea să beneficieze de programul de casare a mașinilor uzate.

„Banii acordați s-au terminat foarte repede, în câteva zile bugetul a fost epuizat.

Marile orașe au manifestat un interes deosebit, majoritatea Municipiilor s-au înscris cu numărul maxim care pot fi retrase din circulație prin acest program, respectiv 5.000.

În următorul buget analizăm să adăugăm pentru acest program, mai mulți bani pentru a le da posibilitatea și primăriilor care au vrut să participe în program, dar nu au avut buget.

Așteptăm rectificarea din august sau septembrie, abia atunci putem să suplimentăm bugetul pentru acest program”, a spus ministrul.