În cadrul ședinței de Guvern desfășurate joi, premierul Marcel Ciolacu a adresat o solicitare directă ministrului educației, Ligia Deca. Este vorba despre Programul „Masă caldă în școli” destinat copiilor din zonele vulnerabile. Premierul a subliniat importanța continuării acestui program și a cerut ministrului să dimensioneze corect această inițiativă pentru anul 2024.
„Și legat de obiective majore, pentru că ne apucăm de construcția bugetului pe 2024, rog toți miniștrii să-și prioritizeze proiectele, nu vom renunța la niciun program important. De exemplu, Programul «Masă caldă în școli», pe care l-am extins în acest an, trebuie să continue. Și o rog pe doamna ministru al Educației să dimensioneze corect pentru 2024 acest program esențial mai ales pentru copiii din zone vulnerabile”, a declarat premierul Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern.
Surse liberale au indicat anterior că există posibilitatea amânării Programului „Masă caldă în școli” pentru anul următor. Proiectul, inițiat de președintele „România Educată”, viza extinderea acestui program pentru un milion de elevi, însă, în prezent, acoperirea nu depășește 200.000 de beneficiari.
Programul „Masă caldă în școli”
Asistența alimentară constă în furnizarea zilnică a unei mese calde sau a unui pachet alimentar, în funcție de necesități.
a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nuexistă cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu modificările ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1456/2020, cu modificările ulterioare. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate;
c) pachet alimentar, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlate, potrivit Edupedu.