Procedura de fertilizare în vitro se decontează cu suma de 4.000 de euro, a anunțat recent Gabriela Firea, care a făcut anunțul prelungirii programului „Fii o șansă”. Vizate de aceste măsuri sunt femeile între 25 și 45 de ani.
Proiectul a fost deja dezbătut cu societatea civilă!
În municipiul București s-au născut 556 de copii, prin intermediul unor astfel de proceduri:
”Prelungirea programului ”Fii o şansă”, pentru cuplurile infertile înseamnă decontarea preţului întreg pentru procedura de fertilizare in vitro. Este un proiect mult aşteptat, a fost dezbătut deja cu societatea civilă. El a funcţionat cu rezultate bune în municipiul Bucureşti, unde s-au născut 556 de copii, după 1.000 de astfel de proceduri”, a declarat Gabriela Firea.
Decontările în valoare de 4.000 de euro vor fi efectuate prin intermediul sistemului asigurărilor sociale de sănătate:
”La nivel naţional, proiectul este transmis pe circuitul de avizare, este realizat de Ministerul Familiei, împreună cu Ministerul Sănătăţii. Decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei. Condiţiile cred că sunt foarte bune, pentru femei între 25 şi 45 de ani, deci este o îmbunătăţire. Până acum se făceau decontări pentru doamne de până la 40 de ani. S-a eliminat acea condiţionalitate privind valoarea AMH, o analiză medicală şi, de asemenea, nu sunt condiţionate procedurile, în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală”, a declarat Gabriela Firea.
Termenul prevăzut de Gabriela Firea pentru primele decontări este unul relativ recent, și anume două-trei luni:
”Acest proiect va intra în foarte scurt timp pe masa Executivului, ne bucurăm de susţinerea coaliţiei şi de susţinerea domnului prim-ministru. Sunt convinsă că în scurt timp, 2-3 luni, deja vom putea să realizăm primele decontări”, a declarat Gabriela Firea.
Fertilizarea în vitro (FIV) este cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată. Înglobează o serie complexă de proceduri utilizate pentru a ajuta cuplurile infertile să obțină o sarcină sau în anumite situații pentru a preveni transmiterea unor boli genetice.