Economic

Programul de finanțare pentru eficiență energetică în clădiri publice! Când vor fi distribuiți banii

finantare vouchere-250-lei proteste subvenție indemnizație socială
Sursă foto: botosaninews.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat lansarea Programului de finanțare pentru eficiență energetică în clădiri publice. „Practic, orice clădire publică ar putea fi finanțată pe acest program și să primească bani”, spune el.

„Aș vrea să dau câteva detalii importante din acest ghid: în maxim 60 de zile de la data trimiterii ghidului la Monitorul Oficial. Se vor putea încărca proiecte de finanțare, vom avea un buget de 451 milioane de lei și o supracontractare de 200%, ceea ce înseamnă că vom putea primi proiecte de aproximativ 1 miliard de lei pentru a le finanța de eficientizare energetică.

Desigur, acest lucru înseamnă mai puțină poluare. Mai puțini combustibili fosili folosiți pentru încălzire și un aer mai curat pentru fiecare dintre noi”, spune Fechet.

Scopul programului este acela ca la sfârșitul lunii, facturile la energie să fie mai mici. Este propusă o reducere de cel puțin 35% a acestor facturi.

Bani pentru clădiri publice

Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Programului de finanțare pentru eficiență energetică în clădiri publice sunt, printre altele, unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti și instituţiile publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale.

„Ceea ce este foarte important și reprezintă particularitatea acestui program, este faptul că nu doar școlile și grădinițele vor putea participa. Practic, orice clădire publică, că e vorba despre dispensare, săli de sport sau spitale și alte astfel de clădiri publice ar putea fi finanțate pe acest program.

Vorbesc în primul rând de școli pentru că au cel mai mare consum de energie, statistic vorbind, fiecare școală din România consuma 354 KW pe fiecare metru pătrat din suprafața școlii, pe an, față de 200-250 Kw cât consumă alte tipuri de clădiri publice. Mai mult de un sfert din cele 7000 de școli și grădinițe din România, încă se încălzesc cu sobe.

Este foarte important faptul că finanțarea este în proporție de 100%primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu. Fiecare leu cheltuit în eficientizarea energetică a clădirilor publice, aduce 3 lei la terminarea investițiilor, la bugetul de stat”, a menționat ministrul Mircea Fechet, potrivit Antena3.