Lifestyle

Prognoza meteo: Vremea o ia razna. Avertismentul meteorologilor, la ce să ne aşteptăm

Prognoza meteo: Vremea o ia razna. Avertismentul meteorologilor, la ce să ne aşteptăm

Prognoza meteo: Vremea o ia razna. Avertismentul meteorologilor, la ce să ne aşteptăm în această săptămână?

Iarna își intră în drepturi. Meteorologii avertizează că, după o toamnă blândă, vremea se schimbă radical. Vestea bună este că vremea rea nu ține prea mult, însă Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare de Cod galben de ceaţă valabilă până la ora 23.00 în zone din 10 judeţe.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru perioada 6 – 19 decembrie 2021. Potrivi meteorologilor vremea se schimbă radical de la o zi la alta.

conform prognozei meteo ANM, vremea va intra într-un proces de răcire în următoarele zile, la nivelul întregii ţări, însă de la sfârşitul săptămânii se va încălzi treptat, temperaturile maxime ajungând până la 14 grade în unele regiuni.

Astfel, ANM anună că la începutul intervalului, în Banat vremea va intra într-un proces de răcire. Astfel, miercuri, 8 decembrie media maximelor va fi de 2 grade şi cea a minimelor de -4 şi -2 grade Celsius.

Pe de altă parte, vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie, de 1 – 3 grade. În ceea ce privește cea de a doua parte a intervalului, ANM anunță că nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4 – 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Pe de altă parte, meteorologii anunță că vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie.

Vine iarna în România. Vremea se schimbă radical

În Transilvania în schimb, schimbarea va fi una mai treptată. Astfel, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. ANM anunță că în primele zile se va răci semnificativ, astfel de la o medie regională de 6 grade în prima zi, se va ajunge la 0 grade pe 8 noiembrie, când şi minimele termice vor scădea la o medie de -6 şi -5 grade.

Temperaturile cresc de pe 10 decembrie, revenind la o medie de 6 şi 7 grade, iar minimele vor tinde spre -1 şi 0 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt estimate maxime în medie de 2 – 4 grade, iar minimele cu o tendinţă de scădere uşoară de la o zi la alta vor avea o medie de -4 şi -2 grade Celsius.

ANM anunță că în zonă vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, în primele zile ale intervalului, dar mai ales în ziua de 7 decembrie, iar temporar se vor semnala precipitaţii şi în intervalul 10 – 13 decembrie, iar până spre finalul celei de-a doua decade, probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă.

În zilele de 8 şi 9 decembrie, temperaturile diurne vor fi uşor negative, la o medie de -1 şi 0 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -6 grade, potrivit Capital.

Pe de altă parte, la fel ca și în Transilvania, spre finalul săptămânii se va încălzi, media estimată pentru temperaturile maxime, urmând să atingă 5 – 7 grade, iar a celor minime va ajunge la 1 – 2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 3 – 4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2 şi 0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Cum va fi vremea la mare. Prognoza meteo ANM

Pe litoral, vremea se va schimba și ea, însă răcirea nu va fi atât de accentuată. Mai exact, conform prognozei meteo ANM, în Dobrogea, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta.

Pe 6 şi 7 decembrie vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12 – 14 grade şi minime de 6 şi 8 grade. În perioada 8 şi 9 decembrie se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 5 – 6 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -1 grad.

Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 12 – 14 grade, iar a celor minime la 6 şi 8 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului şi în această regiune, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind de scădere treptată, astfel că maximele vor fi în medie de 6 – 7 grade, iar minimele de 2 – 3 grade Celsius.

În Muntenia va fi cald

ANM anunță că în primele două zile ale intervalului este caracterizată de o vreme caldă pentru această dată, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 8 – 10 grade şi minime de 3 – 5 grade.

Răcirea va veni ulterior, pe 9 decembrie când temperaturile vor varia între -3 grade dimineața și 4-6 grade seara. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 10 grade, iar a celor minime la 3 şi 4 grade. După 12 decembrie, tendinţa temperaturii va fi de scădere treptată, astfel că până spre finalul celei de-a doua decade a lunii decembrie sunt estimate maxime, în medie de 5 – 7 grade şi minime de 0 şi 1 grad.

Prognoza meteo ANM

În Oltenia în schimb, răcirea se va resimți de pe 8 decembrie, când media maximelor va fi de 4 – 5 grade şi cea a minimelor în dimineaţa de 9 decembrie de -3 şi -2 grade Celsius. Pe de altă parte, ANM anunță că vremea se va încălzi spre finalul săptămânii (10 – 12 decembrie), când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie de 2 şi 3 grade Celsius.

În ceea ce privește cea de a doua parte a intervalului, meteorologii anunță că nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 5 – 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

La munte sunt așteptate rafale de vânt puternic

Pe 8 decembrie media pentru întreaga zonă montană va fi de -4 grade şi minime de -8 şi -6 grade. Pe de altă parte, după această zi rece, se va reveni la o medie uşor pozitivă a temperaturilor maxime de 1 – 2 grade, ce se va menţine până în 14 decembrie, iar până spre finalul celei de-a două decade va scădea spre -1 şi 0 grade.

În ceea ce privește ninsorile, conform prognozei meteo ANM, vor cădea precipitaţii însemnate cantitativ la începutul intervalului, adică pe 6 şi 7 decembrie, dar și în perioada 9 – 13 decembrie.

Cod galben de ceaţă valabilă până la ora 23.00

Cod galben de ceaţă valabilă până la ora 23.00 în următoarele judeţele: Astfel, în Brăila, Ialomiţa, Argeş (Costeşti, Buzoeşti, Leordeni, Slobozia, Ungheni, Suseni, Răteşti, Recea, Rociu, Căldăraru, Negraşi, Mozăceni, Izvoru, Ştefan cel Mare, Teiu), Prahova (Ploieşti, Mizil, Brazi, Urlaţi, Valea Călugărească, Bucov, Bărcăneşti, Puchenii Mari, Ariceştii Rahtivani, Târgşoru Vechi, Blejoi, Ciorani, Poienarii Burchii, Albeşti-Paleologu, Colceag, Berceni, Şirna, Gorgota, Râfov, Drăgăneşti, Tomşani, Ceptura, Dumbrava, Baba Ana, Măneşti, Fulga, Cocorăştii Colţ, Balta Doamnei, Tinosu, Gura Vadului, Sălciile, Boldeşti-Gradiştea, Gherghiţa, Vadu Săpat, Olari, Fântânele), Buzău (Costeşti, Glodeanu Sărat, Pietroasele, Gherăseni, Breaza, Săhăteni, Ulmeni, Stâlpu, Movila Banului, Amaru, Mihăileşti, Florica), Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman şi Dâmboviţa (Găeşti, Titu, Potlogi, Corneşti, Corbii Mari, Băleni, Dragodana, Răcari, Bucşani, Crevedia, Petreşti, Văcăreşti, Cojasca, Lunguleţu, Mătăsaru, Gura Şuţii, Ciocăneşti, Odobeşti, Tărtăşeşti, Finta, Braniştea, Ulieşti, Mogoşani, Conţeşti, Vişina, Niculeşti, Nucet, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Dobra, Şelaru, Cobia, Produleşti, Costeştii din Vale, Crângurile, Raciu, Morteni, Vlădeni, Perşinari, Gura Foii, Butimanu, Răscăeţi, Slobozia Moară, Cornăţelu, Bilciureşti) ceaţa va reduce vizibilitatea local sub 200 m şi izolat sub 50 m.