Florinela Georgescu, Directorul de prognoză al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a comunicat la postul de televiziune Antena 3 CNN că se așteaptă la o scădere a temperaturilor începând de miercuri, 3 mai 2023.
„Vremea se va răci din nou. Chiar de mâine vom simți o ușoară scădere de temperatură și pe urmă scăderea va fi mai accentuată, mai ales în weekend”, a precizat Florinela Georgescu.
Directorul ANM a anunțat că până la momentul menționat, se așteaptă ca în următoarele două zile să apară precipitații în țară. În special, în cursul nopții de mâine se vor înregistra ploi în sud și centrul țării, în timp ce poimâine se vor înregistra averse mai ales la deal și la munte. În timpul acestor fenomene, se pot produce manifestări caracteristice sezonului de vară, cum ar fi descărcări electrice, grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Luna mai va rămâne răcoroasă
„Răcirea va duce din nou temperaturile sub media multianuală. Vedem că nici în următoarele patru săptămâni, deci cam toată luna mai, estimările nu arată grozav, din punct de vedere al temperaturilor, pentru că vor fi perioade cu temperaturi sub normal.”
Conform informațiilor prezentate de Directorul ANM, în prezent România se confruntă cu un regim termic mai răcoros, însă această situație nu este specifică doar țării noastre. O mare parte a Europei se confruntă cu aceeași situație meteorologică, cu temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit.
„În weekend și pe parcursul săptămânii viitoare, temperaturile probabil nu vor mai depăși 18-19 grade și vor porni de la 10-11 grade pe partea de nord a teritoriului, zonele depresionare. Destul de rece, în continuare, pe litoral. Iar pe parcursul nopții, temperaturi sub 8 grade în mare parte a țării. Sunt temperaturi cu 5-7 grade sub normă.”, a mai precizat directorul ANM.
Vremea pentru următoarele două săptămâni
ANM a emis pe 1 mai prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în marile regiuni ale României. Potrivit acestora, în prima săptămână a intervalului media temperaturii maxime din Moldova, „va avea variații de la o zi la alta și se vor înregistra valori de temperatură cuprinse între 16 și 20 de grade, urmând ca în a doua săptămână, valorile termice diurne să crească treptat de la 16 grade pe 8 mai până spre 20 de grade la finalul intervalului. Temperaturile medii nocturne se vor încadra în prima săptămână între 3 și 8 grade, cu cea mai coborâtă valoare pe 2 mai și cea mai ridicată pe 7 mai. În a doua săptămână, temperaturile minime medii vor fi în creștere spre 10 grade”.
În ceea ce privește Muntenia, „în prima săptămână a lunii mai, valorile medii ale temperaturii maxime vor avea fluctuații de la o zi la alta și se vor încadra între 17 și 21 de grade, apoi în cea de a doua săptămână se vor încadra între 20 și 22 de grade. Valorile medii ale temperaturii minime, se vor încadra în prima săptămână între 6 și 9 grade, cu cele mai coborâte valori în intervalul 1 – 3 mai. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi în creștere după data de 7 mai, până atunci se vor semnala pe arii restrânse și în general slabe cantitativ”, mai spun meteorologii.
În Transilvania, „vor fi alternante termice, cu medii ale maximelor între 18 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în zilele de 1 și 4 mai, apoi nu vor mai fi variații semnificative, astfel încât acestea vor oscila ușor în jurul a 19 grade. Temperaturile minime vor înregistra cele mai scăzute valori în 2 mai, spre 3 grade mediat regional, iar în restul perioadei se vor situa între 6 și 8 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ va crește din 7 mai, iar până atunci acestea se vor semnala doar pe arii restrânse și cu precădere după-amiaza”, au anunțat meteorologii ANM.