Social

Profesorii vor protesta mâine, 25 mai 2022! Ies în stradă pentru a cere salarii mai mari

Profesorii vor protesta mâine, 25 mai 2022! Ies în stradă pentru a cere salarii mai mari
jurnalul.ro

Aflat în fața unui nou protest, luni, 23.05.2022, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că va solicita majorarea salariilor profesorilor debutanți, prin lege.

”Propunerea mea este să avem un debut de salariu mediu pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul mediu pe economie pentru că, altfel, școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași spre cariera didactică, dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Salarizarea pentru profesori debutanți este total nemotivantă, după care ne plângem că nu avem profesori pregătiți. Voi propune inclusiv la nivel de lege”.

Conform acestuia, salariile profesorilor debutanți ar urma să crească la 3.650 de lei-3.750 de lei.

Într-un alt interviu, difuzat sâmbătă, 21.05.2022, la Digi24, Sorin Cîmpeanu a mai spus:

”Salarizarea profesorilor, sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le și oferim, ar trebui să fie în opinia mea – unii spun 25% din salariul maxim din grila bugetară – alții spun salariul mediu net pe economie, sunt pe undeva pe acolo, 3.650 sau 3.750 lei salariul debutantului”, potrivit edupedu.ro

La începutul anului 2022, ministrul educației anunța că salariul minim net în sistem este de 2.597 de lei pe lună, subliniind inca de pe atunci că ar fi fost necesară o majorare, citează ziare.com.

Profesorii vor protesta miercuri, 25 mai 2022, pentru neaplicarea legii salarizării

Trei federații reprezentative din educație au anunțat că,  miercuri, 25.05.2022, vor protesta în fața Guvernului față de neaplicarea Legii Salarizării.

Protestul avea loc între orele 11-13, în fața Palatului Victoria, pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea salarizării, la 2 ani de la termenul prevăzut legal.

Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI a transmis pentru edupedu.ro:

  •   “Din ianuarie și până acum nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii amânate din 2020. Și dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea”.

  • “Am transmis către guvern o adresă acum două săptămâni, am reamintit că trebuia să discutăm despre revendicările din ianuarie. Au promis că după ce trece monitorizarea de tara ne vom întâlni. Se termină luna mai și ei nu au timp să se întâlnească cu reprezentanții Educației. Ministerul de finanțe nu a făcut nici măcar o estimare cu ceea ce trebuie plătit. Noi nu avem nici o speranță că legea salarizării s-ar putea aplica vreodată”

De asemenea, reprezentanții FSLI au spus : “Din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază, a scăzut dramatic puterea de cumpărare în rândul salariaților din educație, fenomen manifestat cu precădere la personalul nedidactic”.

Ținând cont că, potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, iar până acum în luna aprilie 2022, rata inflației  a crescut la 13,8%, față de aprilie 2021, secretarul general al FSLI, Cornelia Popa-Stavri a declarat: “Banii ar trebui să fie majorați cu cota de inflație, ca să își păstreze valoarea de cumpărare”.

 Din septembrie 2022, salariile profesorilor din învățământul preuniversitar s-ar putea mări

Pentru anul școlar 2022-2023, salariul de încadrare al unui professor ar putea să înceapă la 4.718 lei și să ajungă la 6.273 lei, dacă legea va fi adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, citează stirileprotv.ro

Care este cuantumul salariilor profesorilor în 2022, până la această dată

Deși, începând cu 1 ianuarie 2022, salariile profesorilor și ale personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, acestea au crescut cu doar 4%, întrucât legea a fost amânată.

Salariul profesorilor din învățământul preuniversitar diferă în funcție de:

  • gradul de încadrare (debutant, grad I, grad II)
  • vechime (de la începători până la cei care au peste 25 de ani în învățământ).\
  • studiile absolvite (studii superioare, etc)

 Cât câștigă profesorii din învățămăntul preuniversitar

În funcție de studiile absolvite, salariile profesorilor se încadrează între:

  • Profesorii cu studii superioare de lungă durată și încadrarea de grad didactic I au un salariu între 3.394 și 4.709 lei
  • Profesorii cu studii superioare de lungă durată și  grad didactic II au salarii între 3.857 și 4.227 lei
  • Profesorii cu studii superioare de lungă durată și grad didactic definitiv au salarii între între 3.746 și 4.003 lei
  • Profesorii debutanți cu studii superioare au un salariu de 3.712 lei
  • Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic I au salarii între 2.647 și 2.875 lei
  • Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic II au salarii între 3.655 și 3.883 lei
  • Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic definitiv salarii între 3.620 și 3.791 lei
  • Profesorii debutanți cu studii superioare de scurtă durată au un salariu pornind de la 3.381 și pot ajunge la 3.551 lei

 Cât câștigă profesorii cu funcții de conducere

În învățământul preuniversitar, cadrele didactice pot ocupa funcții de conducere, respectiv funcții de îndrumare și functii de control:

  • Salariul unui Inspector școlar general este 8.375 lei
  • Salariul unui Inspector școlar general adjunct este 7.871 lei
  • Salariul unui Inspector şcolar de specialitate, inspector şcolar este 7.250 lei
  • Salariul unui Director de școală primară este de 6.341 lei
  • Salariul unui Director de școală gimnaziala este de 6.353 lei
  • Salariul unui Director de liceu este de 6.519 lei
  • Salariul unui Director adjunct de liceu este de 6.226 lei